Koalíció kell a horvát kormányalapításhoz

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A horvátországi választások valódi nyertese a korrupció- és rendszerkritikus Híd Függetlenek Listája (MOST). A mindössze 19 mandátumot kapott párt mellett a leköszönő horvát kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) 56, az ellenzéki jobbközép (HDZ) 59 szavazatot kapott – csakhogy a kormányalapításhoz 76 szükséges.

 

Koalíció kell a parlamenti többségért: sem Zoran Milanovic leköszönő kormányfő, sem Tomislav Karamarko, a kis fölénnyel nyertes párt elnöke nem tud kormány alakítani a Híd nélkül – írják a horvát lapok.

 

A választási eredmények szerint a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette jobboldali szövetség 59, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció 56 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik legtöbb szavazat a Híd Függetlenek Listájának jutott, akik függetlenségüket feladva most koalícióra léphetnek valamelyik naggyal, ugyanis a kormányalapításhoz 76 mandátum kell.

 

Más lehetőség kormányalakításra a jelenlegi helyzetben nem kínálkozik, mert a kisebb pártok mandátumai nem elegendők ahhoz, hogy bármelyik nagy párt megszerezze a kormányalakításhoz szükséges 76 mandátumot.