Alsószentmártoni sokac kiállítás nyílt a várban

Életmód - szerző: SH

Alsószentmártoni sokác emlékszoba és néprajzi kiállítás nyílt a siklósi várban. A megnyitón Vesna Haluga a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusának főkonzulja is részt vett, az eseményt Mojzes-Szalai Jadranka szavalata és a Semarkuse asszonykórus tette emlékezetesebbé.

 

 

Az alsószentmártoni sokácok elvándorlása már az 1940-es években megkezdődött, és mintegy 30 éven át, fokozatosan zajlott – ismertette Kis-Halas Judit néprajzkutató pénteken, az alsószentmártoni sokác emlékszoba és néprajzi kiállítás megnyitóján. Megjegyezte: 1977-ben Alsószentmártonban végérvényesen lezárult valami: az épített környezet és az azt övező kultúrtáj díszletei közül eltűnt az a közösség, amelyik egykor mindezt létrehozta.

 

Az őslakosok halványuló nyomait helyben még őrzi egy-egy színes ajtóüveg, a szőttes harangkötél, vagy néhány roggyanó tornác. A távozók látszólag nem menekültek: gondosan összecsomagolták és elköltöztették a faluból minden mozdítható vagyonukat.

 

A kiállításon – mellyel azt szeretnék bemutatni az alkotók, hogy az elvándorlók nemcsak vagyontárgyaikat menekítették, hanem mindent, amit értékesnek gondoltak – egy olyan szoba képét láthatjuk, amire a legidősebbek emlékeznek. Egy hiteles és egyben idealizált kép arról az időszakról, amikor a közösség még egész volt és a saját helyén létezett.