Ismét a természeté a harkányi szeméttelep

Helyi - szerző: HH

Lezárult a harkányi szeméttelep rekultivációját is magába foglaló, összesen 11,74 milliárd forintos program. Az elkerülő út szeméthegyének helyét igényesen kialakított füves dombok vették át. A területhez tíz évig nem szabad nyúlni.

 

 

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Rekultivációs Programnak köszönhetően 63 hulladéklerakó rekultivációja valósult meg 11,74 milliárd forintból 100 százalékos uniós támogatással – közölte a több mint száz önkormányzatot tömörítő Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás annak apropóján, hogy befejeződött a környezetvédelmi program.

 

A depóniák egy részét teljesen felszámolták, többségüket pedig biztonságos szigetelő réteggel látták el, hogy megakadályozzák a szennyező anyagok esős időszakban történő talajba jutását. Ezeket az érintett területeket a jövőben is figyelemmel kísérik, hogy a szigetelés esetleges sérüléseit mielőbb kijavíthassák.

 

Harkányban szivárgó anyaggal nem kellett számolni, a minimális gázképződés miatt mindössze két kürtő került a szakemberek által kialakított dombok tetejére.

 

A rekultivációs programban Harkány és 59 másik magyarországi település mellett Alsószentmárton, Beremend és Drávapalkonya is érintett volt.

 

Tíz évig így marad

 

Az önkormányzat tulajdonában lévő, elkerülő út mellett fekvő területet füvesítették, az ott folyó változásokat tíz évig fogják figyelemmel kísérni. Mint megtudtuk, ez idő alatt a területen semmiféle építkezés nem lehetséges és mezőgazdasági művelet sem szabad a dombokon végezni.