A kutyák után a drónok is chipet kapnak

Technológia - szerző: KT

Amerikában februártól változnak a drónok használatára vonatkozó rendeletek, és Európában is egyre több szabályt fogalmaznak meg – egyelőre csak elméleti szinten. Az EU már elfogadta a chipekkel való azonosítást, a németeknek konkrét elképzeléseik is vannak.

 

 

Világszerte okoz fejtörést a robotrepülők használatának szabályozása. Egy éve atomerőmű felett repült át egy raj, szerencsére csak felvételeket készített. Az unió talán ekkor ébredt rá, hogy az emberi beavatkozás nélkül manőverezni képes eszköz bizony fegyver is lehet. A jogi szabályozás a küszöbön áll.

 

Amerikában léptek

 

Február 19-től 5 dolláros regisztrációhoz kötik a drónok használatát Amerikában. A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a 0,25 és 23 kilogramm közötti robotrepülőket hajtja a szabályozás alá, a bírságot pedig 27.500 dollárban határozta meg. Súlyos esetben a büntetés 250 ezer dollár vagy három év szabadságvesztés is lehet.

 

A regisztrációt online végezheti az amatőr pilóta, a kapott azonosítót pedig fel kell tüntetni a repülőn.

 

Németországban is rendszám lesz

 

A német belügyminisztérium is bejelentette, hogy a fél kilónál nehezebb, polgári célú drónokat lajstromba veszi. Szintén rendszámot kapnak, repülési magasságukat 100 méterben korlátozzák. Kitiltják az ipari és katonai területek mellett a bíróságok, erőművek és katasztrófa által sújtott területek környékéról is. Korlátozzák a használati távolságukat, mégpedig tilos lesz látótávolságon kívül vagy a kamera képével reptetni. Azt, hogy a rendelkezés mikor fog életbe lépni és pontosan mit fog tartalmazni, egyelőre még nem tudni.

 

Az EU már chipet követel

 

Az Európai Parlament október végén elfogadott javaslata szerint az egész Unió területén köztelező lesz a drónok egyedi azonosító chippel történő ellátása. Az ezzel kapcsolatos jogszabályokat minden tagállam maga illeszti a szabályrendszeréhez és teszi kötelezővé, amíg ez nem történik meg, az adott országban nem kötelező a robotrepülők regisztrációja.

 

Levadásszák őket

 

A drónokat több módszerrel is földre lehet kényszeríteni. Az egyik, hogy egy puskaszerű eszközt rájuk irányítva lebénítják a GPS és távirányító vételét – ezért a két antenna – ekkor a robot vészüzemmódba kapcsol és biztonságos kényszerleszállást hajt végre. A rádiós eszközt végig a drónon kell tartani, ezért ez úgy tűnik, mintha a kezelő irányítaná, hova szálljon le.

 

 

A fejlesztők a lopásnak ezt a lehetőségét nagyon gyorsan kiküszöbölték: a robotrepülő a jelek elvesztésekor visszafelé végrehajtja az utolsó percben végzett manővereket, ezzel garantáltan kikerül a zavaró eszköz hatóköréből és életbe léptet egy következő programot vagy épp hazatér.