A fürdő hárommilliós adója maradt a városban

Helyi - szerző: KT

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján adta át Hegyi Ákos a Harkányi Gyógyfürdő Zrt, vezérigazgatója Horváth Józsefnek, a Harkányfürdő SE elnökének azt az elismerő oklevelet, mely a labdarúgó szakosztály számára nyújtott 3,225 milliós támogatásáról szól.

 

 

A Társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény ötödik éve ad lehetőséget arra, hogy a megállapított adó hetven százalékát ne az államnak adjuk át, hanem a látványsportok támogatására lehessen fordítani – mondta Borsos Attila. A főkönyvelő ismertette, hogy 2015-ben nyílott meg a fürdő számára először az a lehetőség, hogy az összeget át tudta adni egy sportegyesületnek. A jogszabályi háttér mellett a szakember rámutatott: a támogatás lehetőségéhez az is hozzájárult, hogy

 

vállalatuk az elmúlt időszak legsikeresebb évét zárhatja.

 

Ahogy a több éve elérhető támogatási rendszernek köszönhetően korábban a sportöltöző újult meg, úgy most a pályák fejlesztése következik a társasági adókból befolyó pénzekből.

 

Létesítményfejlesztésre hétmillió forintot tudtunk begyűjteni, melyből három dolgot valósítunk meg – mondta Horváth József a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által is jóváhagyott sportágfejlesztési tervvel kapcsolatban.

 

A Harkányfürdő SE elnöke ismertette: az edzőpálya korszerű, téli edzéseket is lehetővé tevő kivilágításán túl a centerpálya kap automata öntözőrendszert, de felújítási munkálatokat is végeznek. A 70 százalékos támogatási aránynak köszönhetően a világítás 5, a huszonnégy öntözőfejes rendszer 4, a felújítások pedig egymillió forint értékben készülnek el.

 

Utánpótlás-nevelésre összesen ötmillió forint társasági adót kaptak, melyből felszerelések biztosítása, utazás és terembérlet mellett edzői tiszteletdíjakra is költenek.

 

TAO pénzek elérése kizárólag látvány csapatsportok – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong – utánpótlás-nevelését végző egyesületek számára lehetséges. Mivel a kézilabda szakosztály csak most indítja be az utánpótlás csoportját, jelen pillanatban egyedül a Harkányfürdő SE labdarúgói jogosultak TAO pénzek lehívására.

 

Hegyi Ákos sajtótájékoztatón elmondta: a fürdőnek nagy örömére szolgál, hogy a társasági adó egy részét a helyi sport támogatására fordíthatja. Bízik benne, hogy ezt a pénzt a közeljövőben a harkányi úszók számára is átadhatják. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő Zrt. vezérigazgatója ezzel azokra a kormányzati egyeztetésekre mutatott rá, melyek az úszósportok támogathatóságát célozták meg és a következő években, még a vizes VB előtt látszanak körvonalazódni.

 

Az önkormányzat az elmúlt évben különös figyelmet fordított a sportegyesület mellett a fürdő működésére is, így annak eredménye lehetőséget adott 3,225 millió forint támogatás átadására – mondta Éva Ferenc. Az alpolgármester kiemelte: a Harkányfürdő SE vezetősége bizonyította, hogy kiszámíthatóan tevékenykedik, így a támogatás célzott felhasználása nem csak a város vagyonát fogja gyarapítani, hanem a labdarúgók mellett a pályára látogatóknak, az ott dolgozóknak a kényelmét is szolgálja.