A panaszon túl az emberrel is foglalkozni kell

Életmód - szerző: KT

Korábban molekuláris biológiával foglalkozott az amerikai Memphisben, most a harkányi kórház egyik legnépszerűbb orvosa. Dr. Nusser Nórával, reumatológussal, klinikai immunológus szakorvossal, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház orvosigazgatójával beszélgettünk.

 

 

Bonyhádról származom, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végeztem. Az egyetem után tíz évig az Orvosi Biológiai Intézetben dolgoztam, hallgatókat oktattam és alapkutatást végeztem, mindkettőt nagyon szerettem. Az oktatás minden formáját azóta is szívesen végzem.

 

Ebben az időszakban közel négy évet töltöttem a Tennessee Állami Egyetem Orvoskarán, Memphisben. Molekuláris biológiai kutatással foglalkoztam, melynek eredményéből Ph.D. fokozatot szereztem. Nagyon izgalmas, tanulságos évek voltak, rengeteg élménnyel, sok barátsággal, melyeket azóta is ápolok. Hálás vagyok Istennek ezért a lehetőségért, melyet mindig is egy nagy kalandnak gondoltam, ami egyszer véget ér.

 

Miért hagyta ott a kutatást?

 

Hazatérve fogalmazódott meg bennem, hogy a kémcsövek helyett emberekkel szeretnék foglalkozni. Először az immunológia érdekelt, melyben sok a molekuláris biológia, és ez vezetett el a reumatológiához. Mindez a PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinikáján eltöltött 7 év alatt történt. Ez idő alatt mindkét szakvizsgát letettem.

 

2008 újabb fordulópont volt azzal, hogy a harkányi kórházba jöttem dolgozni. Reumatológiai tudásomat jól tudtam kamatoztatni. Mivel a kórház fő profilja a rehabilitáció, így a rehabilitációs szakvizsgát is megszereztem.

 

Mennyivel másabb a mostani munkája?

 

A rehabilitációban a komplexitást és az emberközpontúságot szeretem, itt megvalósul a klasszikus orvoslás, miszerint az egész embert kell nézni, a konkrét panaszok, problémák megoldása nem elég. A betegeket sokszor életmódváltásra, tanulásra, szemléletváltásra próbálom inspirálni, segítek nekik motivációt találni a rehabilitáció során. Vezetőként egyik feladatomnak tartom a kórházban eddig elért magas szakmai színvonalú munka fenntartását, lehetőség szerinti emelését, az újdonságok bevezetését. Másrészt számomra a jó munkaközösség kialakítása is fontos, hogy az itt dolgozók jó kedvvel, szívesen végezzék azt a szép, de nehéz feladatot, amit rehabilitációnak hívnak.

 

Amikor a fehér köpeny fogason lóg?

 

Férjemmel Pécsen élek, szeretek kertészkedni, szeretünk utazni és sok időt töltünk barátainkkal, családunkkal. A mozgásnak mindig fontos szerepe volt az életemben, gyerekkoromban úsztam, atletizáltam, később főleg futottam, majd belekóstoltam a triatlonba is, az utóbbi időben pedig visszataláltam az úszáshoz. Arra törekszem, hogy megbecsülve a múltat, nyitottan a jövőre, a lehető legteljesebben éljem az életem.