Elég volt a balesetekből, körforgalom kell Harkányba

Helyi - szerző: KT

Havi szinten történik baleset az Ady Endre utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében. Hol egy koccanás, hol súlyosabb ütközés, hol egy autó csúszik az árokba. Ráadásul sosem tudni, mikor megy tovább valaki a kanyarodósávból Siklós felé, így jobb mindig megállni. A város legutáltabb kereszteződésébe egy pályázatnak köszönhetően hamarosan körforgalom épülhet.

 

 

Nyolcvanmillió forintos, száz százalékban támogatott pályázatot ad be az önkormányzat. A megyei irányítású TOP projekt a fenntartható települési közlekedésfejlesztést célozza meg. A pályázat a forgalomcsillapítás mellett kerékpárosbarát fejlesztéseket is tartalmaz, így a művelődési házban egy biciklikölcsönzőt is kialakítanának – tudtuk meg.

 

Az építkezés sok minden függvénye: a pályázat kedvező elbírálása mellett olyan szempontokat is vizsgálni kell, mint például a kereszteződésben lévő gépkocsifeljárók használata vagy a közművek – víz, szennyvíz és különböző elektromos vezetékek – elhelyezkedése. Ha a kivitelezés zöld lámpát kap, a körforgalom év végéig, legkésőbb jövő év tavaszáig készülhet el.

 

Eltűnhet az út felett átívelő alumínium építmény is, mely a tévhiedelemmel ellentétben nem a melegvíz-hálózatot kiszolgáló csöveket rejti. A szerkezet egy két évtizede leszerelt forgalomirányító lámpa tartójaként szolgált, melynek Ady utcai társát épp egy éve távolították el. A kérdéses útszakaszok – így a hozzá tartozó építmények is – az állami cég kezelésében állnak, nem az önkormányzat felügyeli őket.