Elfajulnak az amerikai választások – a nagyreményű visszalépett

Nagyvilág - szerző: KT

Míg Michael Bloomberg a volt New York-i polgármester nem kér az Egyesült Államok elnökségéért folyó küzdelemből, addig a mexikói elnök bírálta a republikánus kampányt toló Donald Trumpot. Enrique Peña Nieto szerint a milliárdos Hitlert és Mussolinit követi meg beszédeiben.

 

 

Trump egy beszédében Mexikót és a mexikóiakat halálos fenyegetésnek nevezte, kijelentve, ha elnök lesz, visszatoloncoltatja hazájába az összes illegális mexikói bevándorlót. Megemlítette azt is, hogy falat épít az ország határára, annak árát pedig Mexikó fizeti meg.

 

Közben a szintén republikánus Michael Bloomberg – akiben sokan azért bíztak, hogy megállítja Trumpot – bejelentette, hogy nem indul az elnökségért. Mint tegnap mondta, nem kockáztat, egyértelműnek veszi, hogy nem győzhet. Másik volt ellenfeléről, a texasi Ted Cruz szenátorról úgy nyilatkozott, ugyanolyan radikális, mint Trump. Nem kímélte a demokrata elnökjelöltségre pályázó Clintont és Sanderst sem, akiket a pénzpiac és a szabadkereskedelem támadásával vádolt.