Osztrák választások – legyőzték a jobboldali populizmust

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A józan ész győzedelmeskedett a jobboldali populizmus felett – értékelte a vasárnapi ausztriai államfőválasztást Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

 

 

A német alkancellár Twitter-üzenetében gratulált Alexander Van der Bellennek, és megjegyezte, hogy a Zöldek támogatásával indult független jelölt győzelmével nagy kő esett le egész Európa szívéről.

 

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) SPD-s elnöke szintén gratulált Alexander Van der Bellennek, aki szerinte világos Európa-párti üzenettel és kampánnyal utasította maga mögé az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert. Twitteren írt bejegyzésében hozzátette, hogy Norbert Hofer második helye az ausztriai szövetségi elnöki választáson a nacionalizmus, a maradiság és az Európa-ellenes populizmus súlyos veresége.

 

Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről a bajor CSU egyik tekintélyes politikusa, Manfred Weber értékelte a szomszéd országban rendezett államfőválasztás előzetes eredményét. Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője Twitter-oldalán azt írta, hogy az osztrákok „világos Európa-párti üzenetet” küldtek a világnak.

 

Az FPÖ a félelemre és hazugságokra építette kampányát, és kudarcot vallott – tette hozzá Manfred Weber. A CSU-s politikus kiemelte: szembe kell szállnunk a populistákkal és le kell lepleznünk őket.

 

A német Zöldek társelnöke, Simone Peter szerint Alexander Van der Bellen győzelme azt mutatja, hogy meg lehet állítani a jobboldali uszítókat.

 

Továbbra is ki kell tartani a kozmopolita Európa mellett – emelte ki Simone Peter Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy az osztrák Zöldek egykori társelnöke választási győzelmének napja jó nap Ausztriának és Európának.