Korszerűsíti fűtési rendszerét a kórház

Helyi - szerző: HH

Fűtési rendszer korszerűsítése geotermikus energia hasznosításával a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház épületeiben – ez a címe annak a projektnek, melyet a harkányi kórház 36,83 millió forintból valósíthat meg.

 

A projekt eredményeként 2017. első félévében geotermikus energia hasznosításával kerül megvalósításra az intézmény épületeiben a fűtés gépészeti rendszerének korszerűsítése. A kórház az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által a fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására kiírt, gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz és az ehhez kapcsolódó szakmai illetve működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására kiírt pályázaton nyerte el az összeget.

 

A Gyógyfürdőkórház épületeinek hőellátását és hőtermelését jelenleg gázkazánokkal biztosítják. A projekt keretében új távhővezeték kiépítésével, komplex gépészeti átalakítással valósul meg az épület harkányi termálvízzel történő, korszerű fűtési módra történő átállítása.

 

Tervünk egy helyi adottságra, konkrétan a harkányi termálvízre, mint egyedi lehetőségre épít, amely 65 Celsius fokos termálvíz kedvező lehetőséget nyújt a fentiekre. A geotermikus energiával történő fűtéssel a gázenergiával történő fűtéshez viszonyítva akár 50 százalékos költségcsökkentés is elérhető. A 2017. évi beruházás számításaink szerint legkésőbb 5 éven belül megtérül társaságunk számára – közölte az intézmény.

 

Az energiahatékonyságot javító átalakítás további előnye, hogy erősíti a helyi gazdasági érdekeket azzal, hogy a termálvíz növekvő felhasználása – közvetetten – az idegenforgalmi központ önkormányzatának bevételeit tovább gyarapítja.

 

A fentieken túl a fosszilis tüzelőanyag – földgáz – elégetése helyett megújuló energia felhasználásával radikálisan csökkenti a kórház a környezetbe kerülő szennyezőanyagok mennyiségét, amely a településen, továbbá az ormánsági kistérségben élő valamennyi lakosnak is javítja az életkörülményeit, de a környezeti terhelés csökkentésével az üvegházhatásra, klímaváltozásra, valamint a 21. században előtérbe került globális felmelegedésre is kedvező hatást gyakorol.