Idén is a belváros üde színfoltja a Szúnyog-tó

Helyi - szerző: HH

Mintegy fél méterrel megemelték a Szúnyog vizének szintjét, ahol amúr és kárász is akad a horogra. A három éve teljesen befagyott tó úgy látszik, új életre kelt.

 

 

A tó a Szigeti Halászcsárdához tartozik, magánterületen fekszik. Három éve a kemény téli fagy nagymértékű halpusztulást eredményezett, a vízgazdálkodási szempontból is jelentős medret tulajdonosa két éve kitisztíttatta. Azóta a mikrofauna élővilága szépen összeszedte magát. A tiszta vízben kilós amúrok és szép kárászok is akadnak a horogra, igaz, nem túl gyakran – számolnak be egy ott horgászó, hozzátéve, inkább családi piknikezésre ajánlja a zöld dűnét, mint a vacsora beszerzésére. A hajdan volt csónakázó tó egyébként magántulajdon, külön engedély nélkül tilos rajta a horgászat, igaz, tiltva sincs.

 

A csárda – így a tó is – már második éve eladó: Ivanics György döntését saját bevallása szerint nem anyagi megfontolásból, hanem a nyugodt pihenés érdekében hozta: a huszonöt éven át üzemeltetett étterem továbbra is jövedelmező, így elsődleges szempont, hogy gondos kezekben tudhassa. Megjegyezte, szívesen látja a tóparton sétálókat, de azt kérné mindenkitől, hogy ügyeljen a tisztaságra, hogy idén is egy kellemes belvárosi séta helyszíne lehessen.