Repterek és atomerőművek elleni támadásoktól tartanak a britek

Nagyvilág - szerző: HH

Terrorveszélyre figyelmeztették a brit biztonsági szolgálatok a repülőtereket és az atomerőműveket, mert nőtt az elektronikus biztonsági rendszereiket fenyegető veszély – írta a The Telegraph című brit lap.

 

 

A hírszerzés azt feltételezi, hogy a terroristák egy reptéri röntgen beszerzésével kifejleszthettek olyan módszereket, amelyekkel úgy tudnak robbanóanyagot elrejteni a laptopokba és mobiltelefonokba, hogy a repterek biztonsági átvilágítási rendszere ne észlelje őket. A brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

 

A múlt héten amerikai és brit hatóságok megtiltották több közel-keleti és észak-afrikai országból az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába tartó utasok számára, hogy mobiltelefonnál nagyobb elektronikus eszközöket vigyenek fel kézipoggyászként a repülőgépek fedélzetére.

 

A hatóságok attól is tartanak, hogy hackerek megpróbálják kijátszani az atomerőművek biztonsági rendszereit is.

 

Legutóbbi szélsőséges iszlamista megmozdulás március 22-én volt, amikor Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd zsúfolt járdáján, amelyen 250 méter hosszan végiggázolt, majd a kocsiból kiszállva a parlament kerítése előtt halálra késelt egy rendőrt. Ezután lőtték le a parlamentnél járőröző rendőrök. A lelőtt merénylővel együtt öten haltak meg, és ötvenen sérültek meg a támadásban, néhányan közülük súlyosan. A Scotland Yard szerint Masood valószínűleg egyedül követett el támadást.