Pályázat nélkül olcsóbb – önerőből készülnek el a sportcsarnok kupolái

Helyi - szerző: KT

Hét közepére elkészülhet a sportcsarnok tetejének felújítása. Mint a támogatási szerződéstervezet vizsgálata során még korábban kiderült, a munkálatokat drágább lett volna egy pályázat segítségével megvalósítani, mint önerőből lebonyolítani.

 

 

A Magyar Kézilabda Szövetség az Országos Tornaterem Program keretein belül februárban támogatásra alkalmasnak ítélte a sportcsarnok tetejének felújítását célzó pályázatot, mely az önkormányzat részéről 30 százalékos önerőt igényelt volna.

 

A munkálatokat koordináló szövetség az elmúlt időszakban lefolytatta a közbeszerzési eljárást is, mely során a legkedvezőbb ajánlat közel 19 millió forintról – plusz áfa – szólt.

 

Szövevényes tervezet

 

A 7,2 millió forintos önerő biztosítása mellett a szerződéstervezet egy sajátos jogi konstrukciót tartalmaz, ahol a beruházási összeg 30 százalékát az önkormányzatnak a szerződés megkötését követően át kellene utalnia az MKSZ részére, a tulajdonképpeni támogatási összeget, azaz a maradék 70 százalékot azonban a szövetség a kivitelezést követő egy év elteltével gazdagodás jogcímen leszámlázná az önkormányzatnak. Emellett az önkormányzattól ugyanerre az egy évre bérleti jogokat is vásárolna a csarnokba.

 

Az önkormányzat ezt a bérleti díjat számlázhatná ki az MKSZ felé, így a két számla összevezetésével a két fél egymással pontosan elszámolna, és nem keletkezne fizetési kötelezettség.

 

Csak hát az ÁFA

 

Különbözet mutatkozik viszont az ÁFA miatt. Az önkormányzat bérbeadás tekintetében nem tartozik áfakörbe, tehát a bérleti díjra nem számolhat fel áfát. A két számla összevetésében így máris különbségként keletkezik az általános forgalmi adó, ami közel 3,6 millió forint különbözetet jelent, amihez az önkormányzat tekintetében nem kerülhetne igénylésre.

 

Így ezt az önerőhöz adva 10,8 millió forintos – mintegy 45 százaléknyi – összköltséget jelent a tetőfelújítás kapcsán.

 

Korábban 14 milliós költséggel számoltak

 

A önkormányzat által a pályázat benyújtása előtt felmért 14,5 millió forintos munkálat 5,5 milliós önerőjéhez képest a tényleges költség már közel a duplája, még ha a pályázati költségek 1,2 milliós díjait is hozzávesszük. A város képviselő-testülete – tekintettel a lekötött rendezvényekre és a beázás okozta károkra – úgy döntött, nem pályázati forrást fog igénybe venni a sportcsarnok tetejének sürgető felújításában, ehelyett a Harkányi Városgazdálkodási Zrt.-től kér árajánlatot, amit a módosított önerő mértékéig, azaz 7,2 millió forint erejéig el is végeztet.

 

A pálya valamint lépcsőházi rész felett lévő, rendszeresen beázó polikarbonát tető cseréjét bonyolító munkálatok a múlt héten kezdődtek és várhatóan a hét közepén le is zárulnak.