Lengyelországban épp most döntik le a demokrácia tartópillérét

Nagyvilág - szerző: HH

Lengyelországban gyakorlatilag most szűnik meg a független bíráskodás, országszerte óriási tömegek tüntetnek a szenátus szombat hajnalban megszavazott törvénymódosítások miatt.

 

Az egyik törvény arra jogosítja fel az igazságügyi minisztert, hogy a bírák megkérdezése nélkül hívja vissza vagy nevezze ki a bíróságok elnökeit. Az Országos Bírói Tanács többségét – amely egyedül jogosult javaslatot tenni a köztársasági elnöknek bírák felmentésére, kinevezésére és előléptetésére – eddig a bírói kar választotta, de a másik törvényjavaslat ezt alakítja át. Ha hatályba lép az új jogszabály – és a köztársasági elnöktől mást nagyon nem lehet várni – a parlament fogja választani, míg jelölteket a szakmai testületeken kívül húsz bíró vagy az ügyész is állíthat.

 

A kormány azzal érvel, hogy a bíróságok lassan és sok hibával dolgoznak, a törvényt ellenzők arra mutatnak rá: a 2015-ben hatalomra került kormány nem tűr el semmilyen, tőle független intézményt. Az ügyben az Európai Bizottság is tehetetlen, ugyanis Orbán – a V4 balkáni vonal támogatója – egész biztosan megvétóz minden szankciót a lengyelekkel szemben. Az egyetlen lehetőség, ha Magyarország és Lengyelország ellen egyszerre indul eljárás az európai értékek sárba tiprása miatt, ám erre elég csekély az esély.

 

friss | A szlovák legfelsőbb bíróság elnöke, és a cseh alkotmánybíróság elnöke valamint a legfelsőbb bíróság elnöke, a legfőbb ügyész és az ombudsman is arra kéri a lengyel kormányt, ne szavazzák meg a törvényt.