E-útdíj: változik a bírságolás rendszere

Belföldi hírek - szerző: HH

Mérlegelni fogják a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott bírságot. A szabályzás értelmében kevesebb büntetést kap az, akit a fizetős szakaszon csak kisebb távot tesz meg, mielőtt észreveszi a hiányosságot. Aki viszont több időt tölt fizetős úton díjfizetés nélkül, magasabb bírságra számíthat.

 

November 12-től megváltoznak a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok. A módosított jogszabály az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

 

A rendelet a bírságtételeket azon elv szerint osztja három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órás idősávon belül történtek-e további szabályszegések. Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat. Ez azt jelenti, hogy a NÚSZ bírságriasztás szolgáltatása nem csak a sorozatos bírságolás elkerüléséhez nyújt védelmet, hanem az emelt összegű bírság megfizetésétől is megóvja az úthasználót, ha időben korrigálja hibáját.

 

A hazai e-útdíj rendszer mintegy 6745 km hosszú díjköteles úthálózatán a NÚSZ összesen 110 fixen telepített díjellenőrző portálja, valamint 45 darab mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultság meglétét. Ennek megállapítása minden esetben az adott gépjármű forgalmi rendszáma alapján valós időben történik. Jogosulatlan úthasználat esetén az adatok zárt rendszeren keresztül kerülnek a bírságot kiszabó hatósághoz, vagyis a rendőrséghez.