Indul az ország első nincsnet-felmérése

Technológia - szerző: HH

Közösségi alapú országos felmérés indult Magyarország internetes fehér foltjainak meghatározására a felhasználók visszajelzései alapján. A cél azoknak a területeknek a megtalálása, ahol nem érhető el megfelelő színvonalon sem a vezetékes, sem a mobilnet-szolgáltatás.

 

Miközben egyre több háztartásba jut el a szélessávú internet Magyarországon, továbbra is vannak olyan területek, ahol egyáltalán nincsen elérhető szolgáltatás. Az okok között gazdaságiak és technológiaiak is megtalálhatóak. Egyes településszéli vagy a lakott területektől távolabbi pontokra a szolgáltatóknak nem éri meg kiépíteni a hálózatot, hiszen a költséges beruházással legfeljebb csak néhány előfizetőt nyerhetnének. Ilyenkor megoldást jelenthetne a mobilnet, de sok helyen a kedvezőtlen domborzati viszonyok miatt ez a szolgáltatás sem elérhető. A nemrég indult Nincsnet kampány célja, hogy egyedülálló módon, magukat a felhasználókat megkérdezve kapjunk pontosabb képet, hol is vannak ezek az internetes fehér foltok.

 

A mostani becslések szerint több tízezer olyan ingatlan is található hazánkban, ahol nem érhető el megfelelő színvonalú internetkapcsolat – mondta Lengvárszky Szabolcs, a Nincsnet-felmérést elindító Vannet telekommunikációs szakértője. Mint részletezte, ezek között lakóházak, hétvégi házak és céges telephelyek egyaránt vannak, de közös bennük, hogy csak másodkézből ismerjük a helyüket. A mostani felmérés viszont a leginkább érintetteket, a net nélküli helyeken élőket szólítja meg.

 

A közösségi alapú felmérés az eddigi adatgyűjtésekhez képest új módszereket alkalmaz, hiszen a közvetlen felhasználói tapasztalatokra épít. Ezért képes lesz kiegészíteni és pontosítani a jelenleg rendelkezésre álló információkat, hogy a mostaninál is részletesebb képünk legyen a magyarországi internetelérési lehetőségekről. Egyúttal felhívja a figyelmet az egyelőre ellátatlan területek problémájára is. Ugyanis jelenleg is elérhetőek olyan megoldások, például a műholdas internet, amellyel biztosítani lehet a szolgáltatást ott is, ahová az optikai kábelek egyelőre nem érnek el.

 

A nincs-net.hu weboldalon elérhető, alapesetben anonim felmérés adatai így a programot lebonyolítók számára épp úgy hasznosak lehetnek, mint a jelenleg internet nélküli területek élők számára.