Az autóról is szolgálhat információval a következő rendszámtípus

Belföldi hírek - szerző: HH

Új típusú rendszámtáblák – vagy ha úgy jobban tetszik, hatósági jelzések – 1990 óta kerülnek a járművekre. Korábban 2030 környékére jósolták ezek kifuttatását, ám ha hasonló iramban igénylik őket, már 2025 környékén elfogyhat a kombináció.

 

A jelenleg P-s szériánál tartó – és e betűből 266 ezer kiadott darabot számláló – rendszámtáblák alapesetben 3 betű és 3 szám soron következő kombinációjából állnak, néhány kivétellel és fenntartással. Ilyenek például a motorkerékpárok, utánfutók U, W és X kezdetű táblái, de O betűvel sem kezdődött hatósági jelzés, nehogy a gyengébb képességű rendszerek összetévesszék a nullával. A következő betűvel kezdődő plakettekre 2018 nyaráig kell várni.

 

A hatósági jelzések következő generációjára még nincsenek konkrét elképzelések. A Magyar Autóklub egy másfajta, Nyugat-Európában elterjedt modellt honosítana meg – jelezte Marinka István főtitkár-helyettes. Ennek megfelelően azt az álláspontot fogják képviselni, hogy olyan, Európában már működő és bevált rendszer váltsa le a jelenlegi kombinációt, amely megfelelő információkat tud nyújtani a gépjárműről és annak használójáról.

 

Számos ország követi ezt a gyakorlatot, gondoljunk csak az olyan rendszámokra, ahol a betűjelekből a jármű forgalomba helyezésének régiójára, városára lehet következtetni.