Több százan regisztráltak a közösségi WiFi programra

Helyi - szerző: HH

Alig néhány nap alatt mintegy kétszáz hazai önkormányzat, köztük Harkány is regisztrált a WiFi4EU programra. Európai szinten 120 millió euró áll rendelkezésre, hogy közösségi wifi-hálózatokat építsenek ki a települések. A sikeres pályázat azonban csak az első lépés, néhány településnek ugyanis technikai kihívásokkal is szembe kell néznie.

 

A fővárosi kerülettől a megyeszékhelyen át az egészen kis faluig széles az érdeklődők köre. A legaktívabb megyék Baranya és Pest, az összes jelentkező mintegy harmada ebből a két térségből került ki. Az unió ugyanis legalább 15 hazai nyertest garantál, de a gyors regisztrációval ezek száma nőhet. A regisztráció még nem jelenti a pályázaton való részvételt és konkrétumot sem mutat be, a legtöbben most ismerkednek a feltételekkel.

 

A regisztráltaknak május 15-ig lesz idejük elkészíteni a szükséges dokumentumokat, ekkor jelenik meg ugyanis a hivatalos felhívás és lehet pályázni. A nyertesek közel 5 millió forintot költhetnek a közterületi vezeték nélküli hozzáférés kiépítésére. A sikerhez azonban gondos előkészítésre van szükség, ami a technikai előkészületeket is magában foglalja.

 

Bár 2018-ban alapvetésnek tűnhet, de egyelőre nincsen az ország minden pontján szélessávú optikai kábeles internetelérés, Harkányba is csak egy olyan gerinc jön be, mely sok esetben egy-egy háztömbnek is kevés. A szélessávú gerinchálózatokra egyelőre rá nem kötött önkormányzatoknak érdemes alternatív technológiákban gondolkodni – hívta fel a figyelmet Lengvárszky Szabolcs, a Vannet telekommunikációs szakértője. Erre a főként kistelepüléseket érintő problémára két lehetséges megoldást van. Megfelelő lefedettség esetén a mikrohullámú hálózatok alkalmasak lehetnek erre a feladatra, ahol pedig a mikrohullámú net sem működik a kívánt minőségben, ott a műholdas technológiát érdemes választani. Ez ugyanis a domborzati viszonyoktól függetlenül bárhol elérhető és biztosítja a szélessávú kapcsolatot.