Bemutatkozott az új autókba kötelező e-segélyhívó rendszer

Technológia - szerző: HH/MTI

Bemutatták az eCall segélyhívó rendszert, amivel az áprilistól uniós piacra kerülő gépjárműveket már kötelező felszerelni.

 

Az uniós szabálynak megfelelően az áprilistól bemutatott autók csak akkor kapnak típusbizonyítványt, és lehet azokat forgalomba helyezni, ha bennük van az eCall rendszerhez szükséges fedélzeti egység. A Magyar Autóklub székházában tartott bemutatón jelezték: a már forgalomban lévő autókba 30 ezer forint körüli áron lehet beszerelni a rendszert, az üzemeltetése ingyenes.

 

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára elmondta: az ecall segélyhívó rendszer illeszkedik az európai környezetbe, és a meglévő – rendőrség által működtetett – 112-es egységes segélyhívó rendszerhez kapcsolódik. Minden gépjárműben van egy fedélzeti egység, amely vészhelyzet esetén működésbe lép, ilyen például a légzsák kinyílása. Ekkor a fedélzeti egység automatikusan előállít egy adatcsomagot, amely tartalmazza a gépjármű adatait, pontos helyzetét, koordinátáit, továbbá hangkapcsolatot is indít a segélyhívó operátora felé.

 

A rendszer magyarországi felelőse a Magyar Autóklub. Hozzájuk futnak be elsőként az adatok, így a téves riasztásokat is kiszűrik majd. Ha az operátoruk megbizonyosodott arról, hogy jogos a hívás, továbbítják az adatokat a 112-nek.

 

A rendszer olyan eseteknél kiemelten hasznos, ha például éjszaka, illetve nem látható területen történik baleset, ha például árokba borul egy jármű- mondta Hablicsek Nikoletta, az Országos Rendőr-főkapitányság Ügyeleti Főosztályának vezetője.