Brexit: kintmaradhatnak a magyarok

Nagyvilág - szerző: HH

A brit kormány szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában maradnának az életvitelszerűen letelepedett külföldi EU-munkavállalók, mivel nagyra tartja munkájukat, és hálás az ország fejlődéséhez nyújtott hozzájárulásukért – mondta Nagy-Britanniában élő magyaroknak csütörtökön a Brexit-tárgyalásokért felelős államtitkár.

 

Lord Martin Callanan egy tájékoztató fórumon kijelentette: a brit kormány törekvése az, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok mindegyike a Brexit után is pontosan ugyanúgy folytathassa életvitelét, mint eddig. Törvényben rögzítik a Nagy-Britanniában élő 3 millió külföldi EU-állampolgár, köztük a magyarok jogosultságait.

 

A törvényi aktus a kilépési megállapodás része lesz, a jogosultságok garantálásáról szóló elvi megállapodás az EU-val megvan, jelenleg folyik ennek jogi szöveggé alakítása, és a kilépési feltételrendszerről szóló megállapodással együtt válik a brit törvények részévé. Az Európai Bizottság októberig kívánja lezárni a kilépési feltételrendszerről folyó tárgyalásokat Londonnal.