Hadat üzentek a papírozásnak, PDA-kat kapnak a postások

Belföldi hírek - szerző: HH

A feladástól a kézbesítésig követhető lesz a könyvelt postai levélküldemények útja. A két évtizede küszöbön álló fejlesztésre az Európai Unió is adott közel 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.

 

A posta saját forrásból 3,3 milliárddal egészíti ki a programot, mely alapvető célja a klasszikus levélpostai szolgáltatások modernizálása, a papír alapú adminisztráció megszüntetése.

 

Az ügyfelek a már ismert módon, a posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül a küldemény azonosítójával követhetik nyomon az ajánlott levelet.

 

A fejlesztés keretében több mint nyolcezer kézbesítő kap PDA-t, a címzettek ezen igazolják az átvételt, és az új típusú személyi igazolvány azonosító funkciója is használható lesz rajta: a kézbesítéskor a levél átvevője csak odaérinti a kártyáját a készülékhez.

 

A nagyobb forgalmú településeken a PDA-k mellett nyomtatókat is kapnak a kézbesítők, amellyel csak az értesítőket nyomtatják ki. A posta 2019-ben teljesen meg is szünteti a papír alapú tértivevényt, így az átvétel igazolását elektronikus formában kaphatja vissza a feladó, akár már a tértivevényes levél kézbesítésének napján.

 

A kialakított informatikai rendszert november második felétől teszteli a vállalat Budapesten, Ercsiben, Gyöngyösön, Miskolcon, Monoron, Sopronban és Nagykátán. A projekt országos kiterjesztése 2019 első felében várható.