Tizenhárommilliárdos beruházás indul az Ős-Dráva programban

Baranya - szerző: HH

Nemsokára indul és 2020 májusáig zárul le a 2013-ban indított és 2016-ban kiemelt jelentőségűvé nyilvánított Ős-Dráva program egyik legfontosabb programja. Az eddig is tízmilliárdokat felemésztő terv most 13,4 milliárdért bővül.

 

Egy KEHOP program keretében sok egyéb fejlesztés, felújítás mellett  78 kilométer csatorna kotrás, 15 kilométernyi új folyómeder és közel 4 kilométernyi csővezeték kerül kiépítésre a Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva programban című beruházás keretében.

 

A projekt célja az egykor vizekben bővelkedő és természeti szépségekben ma is gazdag Ormánság vízgazdálkodási lehetőségeinek javítása, elősegítse valamint a területen keletkező vizek visszatartásának és pótlásának biztosítása a Drávából az egyre gyakoribb aszályos időszakok idejére.

 

A múlt században a művelhető területek kiterjesztése érdekében a vizek minél gyorsabb levezetésére kiépített árokhálózat felhasználásával, és helyenkénti átalakításával olyan vízkormányzási rendszer létrehozására kerül most sor, amely biztosítja a Drávából szivattyúval kiemelt másodpercenként öt köbméternyi víz területarányos szétosztását. Az árokrendszer mentén megépülő vízterelő művek – mint a duzzasztók vagy zsilipek – segítségével lehetővé válik az egykor a Dráva árterületéhez tartozó vízjárta területek, természetes vizes élőhelyek, holtágak életre keltése, az élővilág gazdagítása.

 

Ezáltal a táj változatosabbá válik, a gazdálkodásban megnőhet az erdő, a rétek, kertek, gyümölcsösök szerepe, vonzóbbá válik a térség a turizmus számára, és ez által megnő az ormánsági hátrányos helyzetű helyi lakosság jövedelemtermelő, vállalkozási lehetősége is.