Elkészültek az Ős-Dráva Program kivitelezési munkái

Baranya - szerző: HH

Közel 13 milliárd forintos uniós támogatásból egy olyan vízkormányzási rendszert hoztak létre az Ős-Dráva Programban, amely biztosítja a Drávából szivattyúval kiemelt 5 köbméter másodpercenkénti vízmennyiség területarányos szétosztását.

 

 

A projekt területe az Ormánságot, Baranya megye déli, délnyugati, valamint Somogy megye délkeleti részét érinti.

 

Alapvető célkitűzés volt, hogy az egykor vizekben bővelkedő és természeti szépségekben ma is gazdag térség vízgazdálkodási lehetőségeit javítsa, elősegítse a területen keletkező vizek visszatartását és pótlást biztosítson a Drávából az egyre gyakoribb aszályos időszakok kompenzálására.

 

Az árokrendszer mentén megépült vízterelő művek – duzzasztók, zsilipek – segítségével lehetővé vált az egykor a Dráva árterületéhez tartozó vízjárta területek, természetes vizes élőhelyek, holtágak életre keltése, az élővilág gazdagítása.

 

A projekt kivitelezési munkáit az Aquaprofit Zrt. végezte, a műszaki átadás-átvételi eljárás 2021. december 10-én lezárult.

 

Az országosan kiemelt beruházás eredményeként a térség vízháztartása kiegyenlítettebbé, kiszámíthatóbbá válik, ez mind a mezőgazdaság, mind a települések élete, mind pedig a természeti környezet szempontjából kedvező lépés.