Idén már Kína és Amerika is nagyot lépett az űrkutatásban

Technológia - szerző: HH

A NASA szondája elhagyta a legtávolabbi vizsgált égitestet, a kínaiak leszálltak a Hold túloldalára. Mozgalmasan indul az év az űrkutatás világában.

 

A 2006-ban útnak indított New Horizons űrszonda átrepült a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, az Ultima Thule nevű aszteroida felett kedd hajnalban – jelentette a NASA. Az amerikai űrhajózási hivatal hozzátette, hogy a jeges bolygókezdemény 6,5 milliárd kilométerre van a Földtől. Az Ultima Thulét 2014-ben a Hubble teleszkóp fedezte fel, felületén mintegy 800 ismert objektum van, amelyek kulcsként szolgálhatnak ahhoz, miként jöttek létre az égitestek mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtt.

 

A kínai űrszonda képe landolás előtt.

 

A történelemben először szállt le űrszonda a Hold Földről nem látható oldalán. A kínai Csang’o-4 egy műholdon keresztül már el is küldte első képeit a Földre, és készül missziójára, mely szerint egy holdjárót indít útnak. A berendezést a kínai űrkutatási hivatal december 6-án lőtte fel, feladatul pedig többek közt az alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyelések mellett a Hold felszínének vizsgálatát, összetételének elemzését valamint a neutronsugárzás mértékének monitorozását kapta.