Szarvasgomba turizmus az Ormánságban

Életmód - szerző: KT

Vajszló és környékén a falusi turizmus által működtetett vendégházakban szinte telt ház van. Az ország minden részéről érkeztek szarvasgomba keresők. Legtöbbjük az első hólepelig marad a környéken gombát szedni. E célra kiképzett kutyák segítik a munkájukat.  

 

A helyiek tapasztalata szerint Drávaszerdahelytől Drávasztáráig lehet keresni a legnagyobb eséllyel az értékes gombákat – főleg tölgyes erdők környékén. A szerencsés és kitartó keresők találtak már ritkább fehér és a fekete fajtákat is. Biztos piaca van, van rá kereslet, annak ellenére, hogy több mint százezer forintba is kerülhet kilója.

 

E ritka csemege a föld alatt él mintegy 20-30 centiméterre, fával vagy cserjével társbérletben, jól kiegészítve egymást. A tapasztaltabb szarvasgomba keresők U vitaminnal etetik a kutyákat, és általában 2 hetente cserélik őket. A gomba az ókori Rómában is az úri konyhák kedvence volt. Régi magyar neve gim gomba, ízletes, drága, előkelő és jól mutat a menükártyán és az étlapon, főleg egy szelet libamájon.

 

(Vasas Csaba)