Az új generációs gépek is helyet kaptak a Városgazdálkodás idei seregszemléjén

Helyi - szerző: HH

Részben a hagyományteremtő szándék, részben a csapat összetartása vezérelte azt a seregszemlét, melyet második alkalommal tartott a Városgazdálkodási Zrt. Terehegyen.

 
 

A mindennapokban használt gépek szerdai felsorakoztatása mellett a személyi állomány is összegyűlt a városrész parkjában, ahol a Zrt. elektromos berendezésekkel bővült arzenálját is bemutatták. Mint Marosi András ismertette, az eseményt a faluházban tartott vendégség zárta.

 

A Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója elmondta: a rendezvényen Baksai Tamás polgármesterrel nem csak az elmúlt évek feszített munkájáért, hanem az időközben elért olyan eredményekért is köszönetet mondhattak, mint a Virágos Magyarország verseny regionális fődíja vagy a strand ötcsillagos minősítésében közrejátszó parkosítás, mely az Év fürdője díj megszerzésében is szerepet kapott. A vállalat munkatársaira ezt követően is komoly munka vár, ugyanis felvállalták a Zöld város projekt keretein belül a nemrégiben megnyitott Zsigmondy sétány növényesítését valamint parképítési munkálatait – jegyezte meg Marosi András.

 

Más szempontból is jeles nap volt a szerdai, ugyanis több mint három évvel ezelőtt a Városgazdálkodás zászlajára tűzött egy silent city azaz csendes város elképzelést – emlékeztetett Marosi András. A törekvés alapja egy kritikus hangvételű, de intelligens formában előterjesztett levél volt, mely rámutatott a város szépsége, a Harkányban pihenők nyugalmának fontossága mellett a város közterületeit karban tartó gépek zajára is. Az új elektromos gépeket a héten vették át, így helyet kaptak a seregszemlén is.

 

A csenden munkavégzés, fenntartható gazdálkodás és környezettudatos üzemeltetés jegyében a Városgazdálkodás átalakítást végez eszközparkjában, mely során a benzinüzemű motorokat elektromos üzeműre cseréli – ismertette Marosi András. A Városgazdálkodási Zrt. vezetője hozzátette: a technológia még nem tart ott, hogy ezt teljes mértékben meg lehessen valósítani, de egy elektromos seprőgép már a fürdő útjait járja, a városban pedig egy szintén elektromos működésű kisteherautó közlekedik. A károsanyag-kibocsátás minimálisra csökkentése után az akkumulátorok töltését a közeljövőben napelemes rendszerrel igyekeznek megvalósítani.

 

A zajterhelést is jelentősen csökkentő, részben próbaidőszakát élő elektromos gépek sorában a seprőgép és teherautó mellett fűkaszák, sövénnyírók, magassági ágvágók, lombfúvók, fűnyírók és fűrészek is helyet kaptak, de három új robotfűnyíró is érkezett – ez utóbbiak természetesen a fürdőben teljesítenek majd szolgálatot. A most főként zöldterület műveléséhez használt elektromos gépek után a későbbiekben még több feladatot válthatnak ki akkumulátoros berendezések – jelezte Marosi András.