Migrációs hullámra készül Horvátország

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Migrációs hullámra készül Horvátország – írta a Jutarnji List. A horvát napilap ezt nem hozza összefüggésbe a török diktátor fenyegetőzésével.

 

A horvát belügyminisztérium öt pilóta nélküli repülőgépet vásárol mintegy 930 millió forint értékben: három középhatótávolságút, az Alfatec vállalattól és két nagyhatótávolságút, az Ericsson Nikola Tesla és KING ICT cégtől. A tárca két rövidhatótávolságú drónt is be szeretett volna szerezni, de ne nem kapott rá ajánlatot – írta az újság. A tárca vásárol ezenkívül 450, mobiltelefonon követhető, éjszakai felvételek készítésére is alkalmas kamerát, közel 31,3 millió forint értékben, valamint mintegy 112 millió forintért álcázó mintás egyenruhát és hálózsákokat a határőrségnek – tették hozzá. A lap szerint a minisztérium a menekültbefogadó állomások kapacitását is növelni akarja.

 

Mint megemlítik, a horvát-bosnyák határ közeli, boszniai Bihac körzetében körülbelül hatezer menedékkérő várakozik. Az elmúlt napokban a boszniai hatóságok 1500 migránst szállítottak át a város közeli, a határtól alig öt kilométerre lévő Vucjak településen kialakított ideiglenes befoadóközpontba.

 

Mindeközben Suharet Fazlic, Bihac polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: nem tudják tovább finanszírozni a városban üzemelő tábort, amelynek befogadóképessége ezer fő, jelenleg pedig 2500-an tartózkodnak benne. Az erdei környezetben lévő vucjaki tábort Bihac városa hozta létre, hogy a település közterületeiről és illegális táboraiból odaszállítsa a migránsokat. A nemzetközi szervezetek azonban az áldatlan állapotok miatt nem hajlandóak finanszírozni azt. Fazalic szerint ugyanakkor nem az embertelen körülmények miatt van, hogy a vucjaki befogadóközpontot nem ismerik el, hanem mert Horvátország lobbizik Brüsszelben a tábor bezárásáért, arra hivatkozva, hogy onnan próbál meg a legtöbb migráns illegálisan átjutni a boszniai-horvát határon.

 

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os lezárása óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára hivatalosan Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. A boszniai-horvát és a horvát-szlovén határon is mindennaposak a határsértések.

 

Erdogan török elnök nemrég azzal fenyegetőzött, ha nem nézik el neki a szíriai megszállást, megnyitja az utat a migránsok előtt Európa felé. Törökország is jelezte: nem tudja tovább finanszírozni a menekültek ellátását.