Horvát-magyar együttműködésre került pecsét a fürdőben

Helyi - szerző: HH

A Harkányi Gyógyfürdő Zrt, a város önkormányzata és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetségének képviselői aláírták azt a megállapodást, mely keretén belül kedvezményes fürdőbelépővel támogatják fürdőbe látogató horvátországi magyarokat.

 

Horvát-magyar együttműködésre került pecsét a fürdőben

 

Mint korábban beszámoltunk róla, egy pályázat adta lehetőséggel élve kereste fel a Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetsége (HMDK) a Harkányi Gyógyfürdő Zrt-t. Az így életre keltett együttműködés keretében számos határon túli magyar számára nyílik lehetőség a fürdő felkeresésére. A háromoldalú megállapodást hétfőn szentesítették a felek, az ünnepélyes aktusra a fürdő igazgatóságán került sor.

 

Baksai Endre Tamás példaértékűnek és nemzetpolitikailag is fontosnak nevezte a törekvést. Mint Harkány polgármestere kiemelte, az évekre visszatekintő kapcsolat újabb mérföldkövéhez ért, mellyel reményei szerint még több határon túli magyar ismerheti meg a harkányi fürdőt.

 

A kilencvenes évek háborúja előtt nagyon sok horvát érkezett Harkányba, az azóta felnőtt generáció számára ez hiányzik – mondta Jankovics Róbert. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke hozzátette, e régi kultúrát erősítenék az együttműködéssel, mely szervezéséhez a fürdő és a tulajdonos önkormányzat belépőt bocsátott kedvezményes áron rendelkezésükre. Az első csoport – melyek rendszeres utaztatásának a határnyitás is nagy könnyebbséget jelent – a következő héten érkezik, a közösség tagjai közül pedig többen reménye szerint rendszeres vendégei lesznek a magyar fürdővárosnak. A megállapodásban szereplő 1300 darab fürdőbelépőre mutatva Jankovics Róbert megjegyezte, ez az a szám, ami a pandémia előtt jellemezte tevékenységüket, de abban bízik, az idei évben ennél is több vendéget kalauzolhatnak Harkányba.