Öt évet is kaphatnak a szociális otthon lakóit verő ápolók

Baranya - szerző: HH

A Szigetvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette miatt emelt vádat két személlyel szemben, akik a szociális otthon lakóit bántalmazták – juttatta el lapunkhoz közleményét a főügyészség.

 

Az ügy 2018 januárjában pattant ki, amikor egy telefonról videófelvételek kerültek nyilvánosságra. Azt nem tudni, mióta bántalmazták az idős gondozottakat.

 

A mozsgói szociális otthonban fogyatékkal élő személyekről gondoskodnak, a két vádlott pedig ápolói-gondozói feladatokat láttak el. Egyikük 2018 januárjában két gondozottat vert meg, mert az esti lefekvés során nem találta a felsőruházatát. Kiabálni kezdett vele, majd több alkalommal arcon ütötte. Egy másik gondozottat fürdetni vitt, melynek során törölközővel és egy műanyag flakonnal többször megütötte.

 

Az ügy másik vádlottja szintén 2018 januárjában fürdetett egy gondozottat, aki fogyatékossága folytán nem tett eleget utasításainak. Ekkor a gondozónő dühösen kiabálni kezdett vele és több alkalommal megütötte.

 

A vádlottak cselekménye a közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – szögezte le a Baranya Megyei Főügyészség.