Baksai Tamás: évről évre növekszik Harkány tartaléka

Helyi - szerző: KT

Magabiztos költségvetés, növekvő tartalékok és határozott ütemterv – ezek jellemzik a város idei költségvetése körül felmerülő kérdéseket, melyről Harkány polgármestere, Baksai Tamás beszélt.

 

 

Készül a 2020-as év költségvetése, melyet ez előző év tényszámai is meghatároznak – mondta Baksai Endre Tamás. Már forintra pontosan látszik, hogy a bevételi és kiadási oldal miként teljesült, mennyi lett az előző évi pénzmaradvány, amit át lehet hozni erre az évre. Ez az évről évre növekvő tartalék óriási segítség a költségvetésben – szögezte le Harkány polgármestere. Hozzátette: mindez látszik a beruházásoknál is, hiszen már nem jelent gondot az önkormányzatnak, ha hozzá kell tenni az önerőt egy-egy projekthez.

 

A továbbiakban is óvatos gazdálkodást kívánunk folytatni, hiszen szükség van ezekre a tartalékokra, bármikor jöhet egy olyan pályázat, amihez önerőt kell felhasználni – fogalmazott. Megjegyezte, a sétány felújítása és a piacon zajló munkálatok is a várakozáson felül igényeltek forrásokat, melyet e tartaléknak köszönhetően tudott finanszírozni a város. Ezeket az igényeket a gesztor, a megyei önkormányzat elfogadta és továbbította a minisztérium felé, jelenleg döntésekre vár Harkány, hogy mikor tudja visszakapni.

 

A polgármester a készülő költségvetéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a folyó nagy beruházások összegein kívül a város mintegy 1,1 milliárd forinttal gazdálkodik, ami nagymértékben függ az államtól kapott, lakosságszámon alapuló normatívától, a különböző gazdálkodást meghatározó rendeletektől, valamint helyi szinten a tavalyi évben javult adózástól, kiemelten az idegenforgalmi adók befizetésétől is.

 

Baksai Tamás a beruházások terén a pénzügyi lehetőségeken túl rámutatott: figyelembe kell venni az önkormányzat teherbírását is, nevesítve azt, hogy hány projektet tudnak a hivatalnokok közbeszereztetni, megtervezni, felügyelni. Úgy gondolom, hogy a 2019-es év volt a teteje annak, amit munkában az önkormányzat elbír – fogalmazott.

 

A beruházások terén külön kell választani a kis- és közepes munkálatokat, valamint a nagy beruházásokat – mondta Harkány polgármestere, hozzátéve: míg ez utóbbiak körében tavaly a Zsigmondy sétány zajlott, idén a fürdő hármas medencéje épül. A közepes méretű projektek körében az őstermelői piac felújítása kezdődött meg, mely a tavaszi hónapokra nyúlik át, és amit a sorban a gépállomás rekonstrukciója követ.

 

A kisebb beruházások sorában Baksai Tamás a sportpálya környékén parkoló építését, vagy a szintén idei évbe nyúló, kórház előtti park járdaépítését említette, az iskola és óvoda környékének megújításával kapcsolatban pedig a nyári időszakot jelölte meg. Megjegyezte, a kisebb út- és járdafelújításokat valamint átfogóbb lakossági igényeket is lehetőség szerint beépítik a 2020-as év költségvetésébe.

 

Az önkormányzat egyik fő célja jelenleg az, hogy a jelenleg futó pályázatokat minél hamarabb befejezze és elszámoljon velük – mondta Baksai Tamás az idei pályázati munkára utaló kérdésre válaszolva. Mint hozzátette, megítélése szerint a 2014-2020 pályázati ciklus utolsó évében a források húsz százaléka van még bent a pályázati rendszerben, tehát várhatóak új kiírások. Az önkormányzat másik fő célja az, hogy ezekre felkészüljön, és ha lehetőség nyílik rá, minél hamarabb beadja rájuk az immáron készen álló pályázatot.

 

A közös önkormányzatiság megszűnése azt vonzza magával, hogy a hivatal csak harkányi ügyekkel fog foglalkozni. Ezzel kapcsolatban Baksai Tamás azt jelezte, hogy átalakításra a jegyzőnek a költségvetés február közepi elfogadásával van lehetősége. Ez fogja meghatározni azt is, hogy hány osztállyal és munkatárssal dolgozik tovább az önkormányzat, de az alapvető feladatok és funkciók nem változnak számottevően.

 

Nem ássák fel nyáron a fürdőt

 

A jelenleg futó beruházás a hármas medence rekonstrukciója. A kivitelező ősszel elkezdte a munkát, melynek befejezésére 20 hónapja van. A gyermekvilág kültéri részének kivitelezése még hátravan, melyre egy korábbi kormányhatározatnak köszönhetően a források rendelkezésre állnak.

 

Az építési engedélyeket már megszerezte a vállalat, a kivitelezési tervekre vonatkozó közbeszerzés a napokban zárul. A kivitelező kiválasztása után mivel a szezonban nem akarnak munkásokat felvonultatni a strand területén, várhatóan 2022 tavaszára lesz kész.