Erre számítson, ha tilosban parkol

Helyi - szerző: HH

Az elmúlt időszakban feltűnően sok intézkedés történik Harkány főutcáján, melynek tavaly valamennyi szakaszára megállni tilos táblát helyeztek ki.

 

 

Mint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre jelezte, arról nem vezetnek külön kimutatást, hogy korábban hány esetben büntettek ilyen tábla hatálya alatt szabálytalanul álló kocsik miatt, de megerősítették, hogy rendszeres ellenőrzésre lehet számítani a területen.

 

A Siklósi Rendőrkapitányság járőrei rendszeresen, visszatérő jelleggel ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását, így a megállási tilalom betartását is – szögezték le. Mint kitértek rá, a szabályszegőkkel szemben a rendőr a jogsértéstől függően a helyszínen figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési feljelentést tehet.

 

A kormányrendelet alapján a rendőr megítélésén múlik, hogy az ilyen tábla hatálya alatt megálló autókkal helyszíni bírságot alkalmaz-e. Ha a büntetés mellett dönt figyelmeztetés helyett, 10 ezer forintos pénzbírságot szabhat ki, de a szabálysértési eljárás végén 20 ezres büntetést is kaphat az autós. Kötelező feljelentés nincs, és mint korábban dr. Gulyás Zsolt megyei főkapitány azt lapunknak jelezte, amíg ő itt van, nem is lesz olyan szabálysértések esetében, ahol azt a jogszabály külön nem írja elő.

 

Úgy tűnik, kicsit más a helyzet azzal a tucatnyi autóssal vasárnaponként, akik a templom előtti útszakaszon egy teljes sávot elfoglalva teszik le négykerekűjüket a tiltás ellenére ahelyett, hogy a közeli parkolót választanák. Míg ők a délelőtti szertartáson múlatják az időt, távollétükben szintén helyszíni bírság szabható ki akkor is, ha erre korábban valamiért nem volt példa.