Az erdő rejtett kincseit mutatják be a Mecsekben

Baranya - szerző: HH/MTI

Az erdei élővilágot és az erdő rejtett kincseit bemutató új tanösvényt adott át a Mecsekerdő Zrt. szombaton Hetvehelyen. Az eseményen Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a környezeti nevelés egyre nagyobb hangsúlyt kap az erdőgazdaságok tevékenységében.

 

 

Az 1,4 millió forintból kialakított 2,4 kilométeres, Kincset rejtő erdő elnevezésű tanösvény a Hetvehelyről Sás-völgybe vezető útról indul, és egy erdei tornapálya útvonalán keresztül a Bakonyához tartozó Erdő házáig vezet. Három információs és öt interaktív táblája játékosan mutatja be a fafajtákat, a felhasználásukat, a vadak és az apró pataklakó állatok jellemzőit, megismertet gombákkal, gyógynövényekkel, forrásokkal, valamint régi erdei mesterségekkel is, például a gyantagyűjtéssel és a toplászattal, amelynek során taplógombából készítenek használati tárgyakat.

 

Kialakításakor fontos szempont volt, hogy a látogatók ne csak olvasható, hanem pörgethető-forgatható-satírozható táblákon, élményszerűen bővíthessék ismereteiket. A tanösvény az óvodai, iskolai csoportok erdőpedagógiai foglalkozásaihoz és a kisgyerekes családok hétvégi felfedező, megismerő kirándulásaihoz egyaránt remek lehetőséget kínál.