Sosem szabadulhat a túronyi kétszeres gyilkos

Baranya - szerző: HH

Egy későbbi gyilkosság miatt elrendelt perújítás keretében életfogytig tartó fegyházra ítélte hétfőn a Pécsi Törvényszék azt a férfit, aki 2016-ban fejszével megölte idős szomszédját Túronyban.

 

K. Zsoltot a Pécsi Ítélőtábla már idén januárban is jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte, mert 2016 májusában fejszével megölte a vele szemben lakó 81 éves, német szomszédját, és pénzt, ingóságokat, okiratot vitt magával a házából. Az akkori ítélet szerint a vádlott leghamarabb 25 év múlva lett volna feltételesen szabadságra bocsátható.

 

Tavaly újabb emberöléssel gyanúsították meg a gyilkost, mert miután a siklósi rendőrök közigazgatási eljárás lefolytatása után vezettek be a statisztikába egy túronyi tűzesetet, nyilvánvalóvá vált, hogy nem baleset okozta a 2017 februárjában leégett túronyi ház romjai között megtalált 88 éves asszony halálát.

 

Az akkor 27 éves férfi 2017 februárjában betört az idős nő házába, késsel megszúrta, majd rágyújtotta az épületet. A földre került áldozat szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg. Az eset alig két hónappal azelőtt történt, hogy a vádlottat az első gyilkosság miatt elfogták.

 

A második gyilkosság miatt perújításra volt szükség, mert a több emberen elkövetett szándékos emberölési cselekmények törvényi egységet alkotnak, ezért külön eljárásban nem bírálhatók el; az idős sértett nővel szemben elkövetett bűncselekmény miatt így a többszöri eljárás tilalma miatt nem vádemelésnek, hanem perújításnak volt helye – ismertette korábban a bíróság.

 

A vádlott, K. Zsolt a Pécsi Törvényszéken folytatódó ügyében szeptemberi meghallgatásakor beismerte a második gyilkosság elkövetését, ezért az ügyben az október 12-én ülésező bíróság a férfit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és okirattal visszaélés miatt – halmazati büntetésül – életfogytig tartó fegyházra ítélte.

 

A férfi az ítélet szerint feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a vádlott és védője fellebbezett ellene enyhítés – a feltételes szabadságra bocsátás engedélyezése – érdekében, így az ítélet nem jogerős.

 

Az esetekről itt írtunk bővebben – köztük elsőként a gyanús tűzesetről.