Új koronavírustörzs miatt vezettek be különleges intézkedéseket Londonban is

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Az Egészségügyi világszervezet (WHO) is felfigyelt arra az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzsre, melyet Angliában azonosítottak. A szigetország egyes részein a korábbiaknál is szigorúbb intézkedéseket léptettek érvénybe.

 

Az új törzs terjedését Londonban és Délkelet- valamint Kelet-Angliában mutatták ki, itt az eddig érvényben lévő, legmagasabb járványkészültségi fokozatnál is szigorúbb korlátozások lépnek életbe – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Mint ismertette, a háromfokozatú járványkészültséget kiegészítik egy újabb, negyedik fokozattal, ami már vasárnap nulla órától érvénybe is lépett.

 

Az itt élők csak kivételes indokokkal hagyhatják el lakóhelyüket vagy térségüket, így karácsonykor is otthon kell maradniuk, illetve az érintett területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni. Bezárnak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a konditermek és a szabadidőközpontok, valamint a személyi szolgáltatásokat nyújtó üzletek.

 

A brit kormány tudományos főtanácsadói szerint semmi sem utal arra, hogy a mutálódott vírus veszélyesebb vagy a gyógyszereknek ellenállóbb lenne, mint a korábbi változat. Abban bíznak, hogy húsvétra jobbra fordul a járványhelyzet.