Nincs jó hírünk az üdülőtelepen internetezőknek

Helyi - szerző: HH

Egyre többen költöznek az üdülőtelepekre, így egyre gyakrabban hangzik el a kérdés is, vajon elérhető-e gyorsabb internet és kábeltelevízió a város egyik legnagyobb városrészében. A helyben lévő ismert szolgáltatók között ennek jártunk utána.

 

Korunk elvárt internethozzáférése legalább 1000 Mb/s sebességgel jellemezhető, ami egy átlagos háztartást kényelmesen kiszolgál. Harkány egyes területein a megfelelő szolgáltató kiválasztásával ennek legfeljebb fele érhető el, míg mások annak is örülnek, ha a kétszázad részét huzamosabb ideig tudják élvezni.

 

A területen a helyhez kötött szolgáltatások közül egyedül a Telekom internet-hozzáférése vehető igénybe, ám alig néhány Mb/s sebességgel. A szolgáltatás minőségét a vállalat lapunk megkeresésére azzal magyarázta, hogy a réz hálózati hossz és minőség jelentősen befolyásolja az egyes előfizetőknél tapasztalható sávszélességet, így nem mindenütt egységes a felhasználói élmény. Azt azért megjegyezték, hogy papíron 10-50 Mb/s sebességű internetet tudnak biztosítani.

 

Mint kiemelik, a Bartók Béla utca és Liszt Ferenc téren gigabites, 1000 Mb/s sebességet is tudnak nyújtani az 1360 potenciális ügyfélnek a 2019-ben kiépített optikai hálózatuk révén. Megjegyzik, hogy rövid távon rézhálózatukra támaszkodva tervezik kiszolgálni harkányi ügyfeleinket, jelenleg további optikai hálózatfejlesztés nincs a tervek között. Ennek oka néhány műszaki és üzleti szempont.

 

Piaci értesüléseikre hivatkozva elárulták, hogy egy másik szolgáltató már támogatást nyert a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében és optikai fejlesztést folytat a település egy részén, ám nem nevezték azt meg.

 

Megkerestük a kábeltelevíziós szolgáltatást is végző Vidanetet is, melynek hálózatán a belvárosi részen érhető el 500 Mb/s sebességű internet. Kérdésünkre, miszerint az üdülőtelepeket be kívánják-e kötni hálózatukba azt felelték, hogy helyszíni kiszállást követően megvizsgálták a hálózatra csatlakoztatás lehetőségét, ám jelenleg a magas kiépítési költségek és annak várható megtérülése sajnos nem teszi lehetővé a terület szolgáltatással való ellátását.

 

A Siklóson szintén nagy sebességű internetet és televíziós szolgáltatást kínáló Invitel annyival zárta rövidre az üdülőtelepeken való terjeszkedés kérdését, hogy nem terveznek fejlesztést a közeljövőben Harkányban.