A balkáni megélhetési vándorlás és az afrikai menekülthullám is gondot okoz

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Folyamatos az Olaszországba érkező afrikai menekültek áradata, amit a kormány nem bírt anyagilag. Németország figyelmezteti a balkánról útnak indulókat, hogy úgysem maradhatnak nyugaton. A magyar hatóságok a szerbekkel fogtak össze az illegális határsértések ellen.

 

 

A Földközi-tenger embercsempészeinek módszere az elmúlt hónapokban sokat fejlődött: a partoktól nem messze magára hagyják a zsúfolt hajót, amit így az olasz hatóságok nem hagyhatnak sorsára. Az így megmentett emberek – már ha túlélik az utazást – egész más elbírálásban részesülhetnek, mint azok a határsértők, akik illegálisan lépnek az ország földjére.

 

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter elégtelennek nevezte az Afrika és Olaszország közötti illegális bevándorlást ellenőrző Triton missziót. A Frontex európai ügynökség által üzemeltetett szervezet januártól vette át a korábbi Mare Nostrum, azaz Mi Tengerünk olasz katonai-humanitárius misszió feladatait. Carlotta Sami, a UNHCR dél-európai szóvivője korábban kijelentette, hogy a Tritonnak sem az emberei, sem az eszközei nem elegendőek a Földközi-tenger nyugati medencéjében zajló tömeges migráció ellenőrzésére.

 

Giusi Nicolini, a bevándorlás által sújtott Lampedusa polgármestere ezzel egybevágóan azt mondta, hogy tavaly a Mare Nostrum misszió sokat javított az illegális bevándorlás gondjain, a migrációt most ellenőrző Triton misszió azonban visszalépést jelent. A Mare Nostrum végét az jelentette, hogy az Olaszországot érintő óriási mértékű bevándorlás terheit nem tudta tovább vállalni az állam.

 

Koszovóból csak szerencsét próbálni indulnak

 

Magyarországra Csongrád megyébe érkezik a legtöbb határsértő, döntő többségük Koszovóból. Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy megerősítik a magyar-szerb közös járőrözést a határövezetben, a magyar hatóságok pedig mobilhőkamerákkal és kezelőszemélyzettel is segítik a társszervek munkáját. A stabil hőkamerákat irányító központokba szerb tiszteket is várnak. Papp Károly becslése szerint a zöldhatáron érkezők 95 százalékát elfogják. A határsértők általában keresik a rendőröket, jelentkeznek náluk, mivel menedékkérelmet akarnak benyújtani – tette hozzá.

 

Milorad Veljovic, a Szerbiai Rendőrség főigazgatója kifejtette, minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy a lehető kisebbre csökkentsék az illegális migrációt. A magyar-szerb határon emelték a határrendészek számát, ötven csendőr segíti a munkát, csütörtöktől pedig húsz német rendőr teljesít ott szolgálatot hőkamerákkal felszerelve – közölte, majd kifejtette: hazájukban az embercsempész-hálózatok felszámolására is komoly intézkedéseket tesznek.

 

Pristina egyik terén kartonból készítettek egy buszt, amire a megélhetési vándorlók útvonalát is ráírták: Pristina-Szabadka-Magyarország.

 

Eközben Németországban a menekültügyi ellátásért felelős tartományi belügyminisztériumokban egyre nagyobb az aggodalom, hogy az ellátórendszer nem tud megbirkózni a balkáni menekülthullámmal, és a menedékjog megszerzésére esélytelenül pályázó térségbeli állampolgárok tömeges megjelenése gátolja a politikai okokból, véres polgárháború elől menekülő szíriaiak és irakiak ellátását. Németország arra szólította fel a balkáni bevándorlókat, hogy ne adják el mindenüket és ne hagyjanak mindent hátra, mert nyugaton úgysem telepedhetnek le.