A baloldalnak saját magában kell keresnie a kudarc okát

Belföldi hírek - szerző: GR

Az Országgyűlés elnöke szerint a baloldalnak saját magában kell keresnie a választási kudarc okát. Kövér László a Lánchíd rádió Kulissza című műsorában kedden felvételről sugárzott beszélgetésben azt mondta: nehéz négy évre számít, és a kétharmad egyfajta biztonságérzetet adna a kormányzóerőknek.  

 

A házelnök arra a kérdésre, hogy a kormánypárti frakciószövetség nyerte meg, vagy a baloldal veszítette el a választásokat, azt válaszolta: a Fidesz-KDNP nyerte meg, és baloldalnak a kudarc okát saját magában kell keresnie, abban, hogy képtelen elszakadni az 1990-et megelőző stílusuktól, mentalitástól, bolsevista gondolkodásmódtól. Megjegyezte: ha van még egyáltalán esély a baloldal megújulására azt „nem ez a garnitúra fogja megvalósítani” – adja hírül az MTI.

 

Ez eddig a második legnagyobb kormánypárti győzelem – állapította meg Kövér László. Arról, hogy 2010-hez képest mintegy 600 ezer szavazatot veszítettek, és Budapest fele a baloldali összefogásé lett, azt mondta: lehetett volna a győzelem szebb, és olyan, hogy csak egy választókerületben, vagy egyben sem tud a baloldal győzni 2010-hez hasonlóan. Érdemes azonban figyelembe venni – folytatta -, hogy min ment keresztül az ország az elmúlt négy évben, és azt, hogy olyan döntéseket kellett meghozni, ami a társadalmi csoportok jogos vagy vélt érdekeit, szerzett jogait sértette. Ez óhatatlanul olyan feszültségeket generált a társadalomban, amelyek normális körülmények között elegendőek lettek volna az ellenzék számára, ha hiteles politikával áll elő, hogy a választók inkább mellette döntsenek. Mégsem ez történt, és ebben megítélése szerint benne van, hogy alapvetően jól kormányoztak – jegyezte meg az Országgyűlés elnöke, aki – bár voltak például stílusbeli hibák – alapvető problémát nem látott, és semmi olyat nem tudott felhozni, amire azt mondaná: ne folytatnák, és lehetetlen lenne továbbmenni a megkezdett úton.

 

Megjegyezte: figyelemelterelés, amit a baloldal csinál, mintha a választókerületek átalakítása miatt szenvedtek volna súlyos vereséget, miközben listára is adtak le szavazatokat a polgárok. Kiemelte: korrekt, tisztességes a választójogi törvény. Nem lehet mindenki számára elfogadható, optimális és tökéletes választási szisztémát összeállítani, ragaszkodni kellett ahhoz is, hogy ne lépjék át a megyehatárokat – mutatott rá.

 

Kövér László kiemelte: nem csak a baloldallal álltak szemben, ott volt az LMP és a Jobbik is, utóbbi százalékos arányban jelentősen javított korábbi eredményén. Szerinte a baloldal az elmúlt négy évben elmulasztotta a megújulást, az építkezés lehetőségét. Ezt azzal kellett volna kezdeniük, hogy „bűnvallást” tesznek és bocsánatot kérnek, nem feltétlenül a politikai ellenfelektől, még csak nem is azok szavazóitól, hanem azoktól akiknek a legtöbbet ártottak, a saját baloldali híveiktől. A kormánypárti politikus szerint Mesterházy Attilának és Bajnai Gordonnak alapvetően Gyurcsány Ferenc miatt kellett volna ezt megtenniük.

 

Arra a felvetésre, hogy fájt e, hogy nem gratuláltak a győzelemhez, úgy fogalmazott: nekik annyira hiányzik Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon elismerése, mint „kecskének a kés a torkába”. Egyáltalán nem fájt, viszont leleplező volt – tette hozzá. Szavai szerint a sokak által szélsőségesnek nevezett Jobbik, mint ellenzéki párt tűrte a legelegánsabban a vereséget.

 

Az Országgyűlés elnöke a Mazsihisz-el való kapcsolatot firtató felvetésre, azt mondta: nem tekinti hidegháborúsnak a kialakult helyzetet, még ha talán vannak a politikában is, meg a szervezet oldalán is, akik ebben érdekeltek lennének. Nézetkülönbség van köztük, de nem kell, hogy mindenben egyetértsenek, ez eddig sem volt így és a jövőben sem lesz. Minél inkább távol tudja tartani magát a Mazsihisz a jövőben a politikától és attól a látszattól, hogy egy politikai oldal győzelmében érdekelt, annál inkább tudnak egymással hátsó szándékok és előítéletek nélkül beszélgetni – jelezte. Kitért arra: méltó módon kell megemlékezni a holokauszt hazai áldozatairól az évfordulón. Ugyanakkor állnia kell a német megszállás emlékművének is Budapesten – tette hozzá.

 

Kövér László azt mondta, nehéz négy évre számít, egyrészt kiderült, hogy Európa, mint szolidaritási és értékközösség csak szólamokban létezik, és az az az ország, amelyik nem képes a saját lábán megállni, nem biztos, hogy segítségre számíthat. A baloldali ellenzék szerinte látszólag egymással hadakozik majd, de folyamatosan a Fideszt fogja gáncsolni és támadni. Arról, hogy utcára vinnék a politikát, azt mondta: ismerve Gyurcsány Ferenc gátlástalanságát nem sok jóra számít a részükről.