A Csendes-óceánba zuhant egy orosz hordozórakéta

Nagyvilág - szerző: GR

A Csendes-óceánba zuhant pénteken egy Zenit típusú orosz hordozórakéta, amelynek az Intelsat-27-es távközlési műholdat kellett volna pályára állítania – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Az előzetes tájékoztatás szerint az óceánon egy úszó indítóállásról felbocsátott Zenit-3SL rakéta első fokozatának a hajtóműve leállt. A hiba a fellövést követő 50. másodpercben történt. Korábban már két alkalommal is elhalasztották a műholdat hordozó rakéta felbocsátását, de nem műszaki, hanem úgynevezett külső okok miatt.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint rendkívül nagy volt a hullámzás a Csendes-óceánnak azon a részén, amelyen az Odüsszeusz elnevezésű, mozgó platform a rakéta felbocsátása idején hajózott, csak nehezen tudták stabilizálni az indítóállás helyzetét.

Az Odüsszeusz platformtól nem messze, a Csendes-óceánba zuhant rakétán lévő IS-27-es műhold a világ legnagyobb távközlési kereskedelmi műholdhálózatával rendelkező Intelsat megrendelésére készült. A Boeing Satellite Systems gyártotta berendezés az Intelsat amerikai és európai partnereinek a tömegtájékoztatási lehetőségek és a hálózati szolgáltatások bővítését segítette volna elő, és kormányzati igényeket szolgált volna ki.

A több mint 6 tonnás Intelsat-27-es műhold 15 évet szolgált volna az űrben. Ez volt a legsúlyosabb berendezés, amelyet az úgynevezett Tengeri start program keretében állítottak volna Föld körüli pályára.

A mostani – egy tavalyi kudarc után – már a második sikertelen kilövés volt a Zenit orosz hordozórakétával.

(Forrás: MTI)