A magyar export eléri a GDP 95 százalékát

Gazdaság - szerző: GR

A magyar export eléri a GDP 95 százalékát, ezzel Közép-Kelet-Európában az első helyen áll az ország a szlovákokkal együtt, az Európai Unió 28 tagállama között pedig a 4.-5. helyet foglalja el ezzel az aránnyal – emelte ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az NGM és az Eximbank közös keddi sajtótájékoztatóján.   

 

Az NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára hangsúlyozta: az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja új növekedést ösztönző motor a magyar gazdaság számára, amelyhez már csatlakozott a hazai hitelintézeti rendszer meghatározó része.  

 

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: az exportélénkítési hitelprogram (EHP) jelenlegi kerete 750 millió euró, de ez folyamatosan bővülő és dinamikusan növekvő forrás a magyar exportáló vállalkozásoknak.  

 

Cséfalvay Zoltán kiemelte: a magyar gazdaság növekedését segíti, hogy az államháztartás stabil lábakon áll, a növekedési fordulat megtörtént az országban, bővül a belső kereslet, és egyre jelentősebb uniós forráshoz jutnak a magyarországi vállalkozások.  

 

Az államtitkár ezzel kapcsolatban hangoztatta: 2012-ben 1200 milliárd forint, 2013-ban 1500 milliárd forint uniós forrást kaptak a magyarországi vállalkozások, a tervek szerint az idén már 2000 milliárd forint uniós forráshoz jutnak hozzá.  

 

Cséfalvay Zoltán az export és az ország teljesítményével kapcsolatban kiemelte: a magyar folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg pozitív, jelentős többletet mutat fel 2010 óta, ez is nagymértékben segíti a magyarországi gazdaság bővülését.  

 

Az NGM államtitkára rámutatott: a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja révén a magyarországi vállalkozások olcsó forintforráshoz, az Eximbank exportélénkítési programja révén olcsó devizaforráshoz jutnak.  

 

Nátrán Roland, az Eximbank Zrt. vezérigazgatója az EXIM (az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító közös szervezete) exportélénkítési hitelprogramjáról (EHP) elmondta: az EHP révén az EXIM refinanszírozási tevékenységét nagymértékben kiterjesztették, a programban immár 21 banki partnerére támaszkodik az EXIM. Kiemelte: az EHP keretösszegének nincs felső korlátja, így az eddig meghirdetett, két éven túli hitelek mellett, a rövid lejáratú, két éven belüli, fix kamatozású export-előfinanszírozó konstrukció is működik.  

 

Nátrán Roland hozzátette: a legfontosabb előny az EHP esetében, hogy a finanszírozás során a kamatszámítás alapja a szerződéskötéskor érvényes CIRR (angolul Commercial Interest Reference Rate), az OECD által havonta megállapított kamatláb, amely jelenleg euróban, 2-5 éves futamidő esetén 1,45 százalék. A vezérigazgató szólt arról is, hogy a 2013-ban megújított EHP program keretében két év alatt, 2013-14-ben mintegy 500 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt helyeznek ki a magyarországi exportáló és beszállító vállalatoknak, s ezzel párhuzamosan az EXIM maga közvetlen hitelezést is folytat. Közölte: az 500 milliárd forintba beleértik a 750 millió eurós keretet. Nátrán Roland kiemelte: a két évet tekintve az idén az Eximbank 280-300 milliárd forint hitelnyújtást tervez, ennek kétharmadát a bank a kis- és közepes vállalkozásoknak kívánja kiközvetíteni.

HH/MTI