A mesterséges édesítőszerek fokozhatják a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Életmód - szerző: KT

Egy kutatás igazolta, hogy a mesterséges édesítők növelhetik a diabétesz kockázatát. A kísérlet során egereken és embereken is igazolták a szacharin, a szukralóz és az aszpartám igencsak káros hatásait.

 

 

A kutatók tanulmánya szerint a bélrendszer mikrobáinak egyensúlyát változtatja meg az édesítők fogyasztása, ezzel emésztőszervi betegségeknek – köztük a diabétesznek, azaz cukorbetegségnek – tették ki a szervezetet. Eran Elinav, az izraeli Weizman Tudományos Intézet munkatársa, a kutatás egyik vezetője rámutatott: A mesterséges édesítők hozzájárulhatnak a vércukorszint túlzott emelkedéséhez, miközben éppen ez ellen javasolják a fogyasztásukat – számol be a Nature tudományos lap.

 

A kalóriamentes mesterséges édesítőket – épp amellett, hogy a cukorbetegség megelőzésére és kezelésére ajánlják őket – széles körben használják diétás üdítők, cukormentes joghurtok és édességek gyártásához, emellett testsúlycsökkentésre.

 

[pullquote]Tudta? A cukor természetes kristályos anyag, lejárati idő nélkül. Az ízesítő mesterséges szer.[/pullquote]Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem orvosi kutatási tanácsának programvezetője szintén részt vett a kutatásban, de más véleményen van: szerinte a bizonyítékok egyelőre nem elegendőek ahhoz, hogy az egészségügyi ajánlásokon változtassanak. Az elhízás és a cukorbetegség világszerte járványos méreteket ölt, ellenük az egészségesebb étrend részeként nemcsak a cukorfogyasztás csökkentését, hanem a diétás, light termékek választását is javasolják, amelyek a cukorral készült ételeket-italokat helyettesítik és mesterséges édesítőket tartalmaznak – fejti ki.

 

Elinav kutatócsoportja egerekkel és emberekkel is végzett teszteket, az eredményeket számos alkalommal ismétléssel ellenőrizték. Három gyakori édesítőt vizsgáltak: a szacharint, a szukralózt és az aszpartámot. Azoknál az egereknél, amelyek glükózzal (szőlőcukor) és egy édesítővel dúsított vizet kaptak, glükózintolerancia – a cukorfeldolgozás zavara – alakult ki, ellentétben azokkal az egerekkel, amelyek tiszta vizet vagy cukros vizet ittak. A mesterséges édesítők azért hatottak így, mert megváltoztatták a bél mikrobáinak egyensúlyát.