Így kerüld el a cukrot!

Életmód - szerző: GR

A rendszeres cukorfogyasztók körében 10%-kal magasabb a halálozási arány nemtől és kortól függetlenül. Egy nemrégiben kiadott tanulmány szerint – melyet a Centers for Disease Control and Prevention közölt – a túl sok édesség miatt jóval magasabb a halálozási arány. Ez talán nem is akkora újdonság, számokra lebontva azonban mégis megdöbbentő.

 

 

Ha ez egy kicsit is elgondolkodtat minket, már megérte. Ha letennéd a cukrot, segítünk tájékozódni, hogyan kerülheted el a leghatékonyabban: az még önmagában sajnos kevés, hogy innentől kezdve nem teszel a reggeli kávéba és teába, hiszen a legtöbb boltban kapható félkész/előre gyártott élelmiszer is tartalmaz hozzáadott cukrot.

 

 

 

Kerüld el ezt az 5 hibát!  

 

1. Semmi édes! Vannak, akik úgy kerülik el, hogy semmilyen édes élelmiszert nem fogyasztanak, de nem biztos, hogy ez a legjobb módja. A lényeg az, hogy megtaláljuk azokat az élelmiszereket, amelyek megszüntetik a sóvárgást, de nem finomított cukorral készülnek. Az édes ételek totális megvonása a szervezettől teljesen felesleges – kivéve persze, ha valamilyen betegség ad erre okot.

 

2. Egyszerű megoldás lehet tehát, hogy szimplán elkerüljük az édességeket, ne gondoljuk azonban, hogy a sósakban hozzáadott formában nincs jelen! Sőt, arra is van példa, hogy több cukrot tartalmaznak, mint egy sima cukorka. A tészta szószok, a csirkefalatok, a pácolt húsok, a ketchup vagy például a mandulatej is gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot. Annak érdekében, hogy tényleg elkerüljük a felesleges mennyiségű cukorbevitelt, érdeklődjünk az adott élelmiszerről, illetve figyelmesen olvassuk el az összetevőket.

 

3. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy ilyenkor nemcsak a cukor szót kell keresnünk, hiszen számos más formában is felütheti a fejét. Persze sokunknak nem mindig egyértelmű, hogy mi micsoda – járjunk utána, hogy biztosra menjünk! Az egyéb összetevők közül számos felismerhetően cukorra utal, ilyenek a következők: a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a kukorica mint édesítőszer, a demerara, a cukornád, a gyümölcslé-koncentrátum, a dextróz, a fruktóz, a laktóz és számos egyéb kifejezés, mely ‘óz’-ra’ végződik.

 

4. Csökkentsük – lehetőség szerint – minimálisra a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Nyomjunk egy reset-et a juharszirupnak, a méznek, a finomított és finomítatlan nádcukornak, illetve a kókuszpálma cukornak – próbáljunk tehát minden mesterséges és természetes édesítőszert elkerülni.

 

5. A cukrot teljesen elhagyni kemény kihívás, és ahogy már említettük, nem feltétlen ez a legjobb megoldás. Tartsunk 3 napos szüneteket! Ennyi idő nem is tűnik olyan vészesnek, igaz? Ha pozitívan, a sikerre koncentrálva indulunk neki ennek az életmódváltásnak, kevesebb eséllyel vallunk majd kudarcot.

 

HH / NoSalty/ womenhealthmag