A rendszerváltoztatásról indul sorozat

Életmód - szerző: KT

Szabadság tér ’89 címmel indul szerda este Rákay Philip műsora az M1-en. A műsor célja, hogy felelevenítse és bemutassa, mi történt 1989-ben és megmutassa, milyen út vezetett az első szabad választásokig – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-vel.  

 

A sorozat nem száraz dokumentumfilm lesz, a modern televíziózás lehetőségeit is kihasználták a forgatás közben. Kiemelték: az egy éven át hetente látható Szabadság tér ’89 a Rendszerváltást Kutató Történeti Intézet és Archívum, valamint a XX. Század Intézet szakmai támogatásával világítja meg 1989 történéseit, a korszakot kutató gazdasági, politikai és történész szakértők bevonásával. A műsor az archív tudósításokon túl olyan jegyzőkönyveket, egykor titkos dokumentumokat is bemutat, amelyek árnyalják a rendszerváltoztatás évének legfontosabb momentumait, így általuk összefüggéseiben érthető meg, mi történt valójában.  

 

A műsor vendégei lesznek a kor szemtanúi és a rendszerváltó pártok politikusai, akik 25 év távlatából értékelik akkori törekvéseiket, felelevenítve azokat a háttérben zajló történéseket is, amelyekről ők maguk, az események aktív szereplői sem tudhattak abban az időben – írták. Kiderül majd, milyen eszközökkel igyekezett átmenteni politikai és gazdasági hatalmát az egykori állampárt, hogyan szerveződött az ellenzék, hogyan és kiket figyeltek meg leginkább, mire készült a kádári operetthadsereg – a munkásőrség -, és hogy miként vált az ’56-os, vérbefojtott forradalom a ’89-es szabadság virágának magjává – fogalmaztak.  

 

A közleményben hangsúlyozták: a műsor „kíméletlen őszinteséggel” mutatja be a legvidámabb barakknak nevezett világot, a látszólagos jólétet és nyugalmat biztosító, de „a mélyben rendkívül cinikus és kegyetlen kádári gulyáskommunizmus” valóságát. A Szabadság tér ’89 bemutatja a rendszerváltoztatás kultikus tereit, a lehallgatókkal bepoloskázott ellenzéki helyszíneket, az ügynöki jelentéseket, felvillantja 1989 felemelő, örömteli, de néhol kínkeserves mindennapjait. A civil társadalom és a művészvilág visszaemlékezései is helyet kapnak a műsorban.  

 

Az időutazást idéző stúdiótérben zajló beszélgetések mellett látványos vizuális elemek segítenek értelmezni az elhangzottakat. A minden adás elején látható, 25 évvel korábbi heti eseményeket felvillantó egyperceseket az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza animációs csapata készíti. A hetente 40 percben, főműsoridőben jelentkező műsor egyedülálló módon állít méltó emléket annak, hogyan változtatta meg egy nemzet a saját és a világ történelmét 1989-ben – közölte az MTVA.