A tervezet kiverte a biztosítékot

Belföldi hírek - szerző: HH

Mintegy 2000-2500 ember gyűlt össze a Parlament melletti Kossuth téren, hogy tiltakozzon a kormány Alaptörvény-módosító programcsomagja ellen, mely – mint mondják – a demokráciának vetne véget. Elfogadása esetén ugyanis egy terrorveszély kikiáltásával súlyosan korlátozhatnák az alkotmányos alapjogokat.

 

 

A demonstráción felszólalt Magyar György ügyvéd, Glázer Attila fotóművész, Katona Andrea a KARD egyesület alelnöke, az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója és Bokros Lajos, a MoMa elnöke és Pusztai Erzsébet alelnök is.

 

A tervezet szerint a kormány parlamenti döntés nélkül kijárási tilalmat vezethet be, az ország védelme szempontjából korlátozhatja a fontos termékek, fogyasztási cikkek és energiahordozók forgalmát, lezárhatja a határokat, módosíthatja a költségvetést, korlátozhatja a média működését, elrendelheti az internet- és postaforgalom ellenőrzését, betilthatja a nyilvános rendezvényeket, megtilthatja a járműforgalmat, elrendelheti a lakosság kitelepítését.

 

Az erről szóló egyeztetésen az MSZP nem volt jelen. A szocialisták elutasították a tervezet tartalmát, és mint a ma közzétett javaslatukból kiderül, kétszintű szabályozást tartanának elfogadhatónak. Először a kormány legfeljebb nyolc napra vezethetne be rendkívüli intézkedéseket, majd az Országgyűlés kétharmados többségének akarata szerint használhatnák a Magyar Honvédség bevetéséről és szigorúbb korlátozásokról.