AIDS-ellenes világnap: december 1.

Életmód - szerző: |X|

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította világnappá. Az AIDS HIV vírus által előidézett, gyakorlatilag 100%-os halálozású tünet együttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent.

 

 

A fertőzés mára lényegében gyógyíthatóvá vált. A vírus az immunrendszer sejtjeit, pusztítja. A vírus átadható direkt nyálkahártya-kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej. Az AIDS-et 1981. december 1-jétől jegyzik, mint különálló betegség. A legtöbb tudós szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a 20. század első felében.

 

A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek. Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható, sőt ma már a vírusfertőzés megszüntethető. A vírus szaporodását gátló gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de lelassítják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető, sőt egyre inkább gyógyítható krónikus fertőzés.