Diabétesz Világnap: november 14.

Életmód - szerző: |X|

Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

 

A kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. sz. Határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap. A diabétesz is azon egészségkárosodások közé tartozik, amellyel sokan élnek együtt anélkül, hogy tudnának betegségükről. A 2-es típusú cukorbetegség ugyanis tünetmentes lehet, és 10-15 évbe is beletelhet, mire egy szövődmény olyan szinten roncsolja a szervezetet, hogy a beteg már tudja, orvoshoz kell fordulnia.

 

Megfelelő életmóddal a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását késleltetni lehet, vagy meg is lehet előzni, szövődményeit is meg lehet úszni. A 1-es típus gyorsan alakul ki, az érintettek hamar szembesülnek azokkal a heves és életveszélyes tünetekkel, amelyeken csak a jól beállított és életfogytig tartó inzulinkezelés és diéta segíthet. A cukorbetegség kezelésével a szövődmények elkerülése a célunk.