Átmenetileg csökkenti dolgozói létszámát a Városgazdálkodás

Helyi - szerző: HH

Az elszálló energiaárak által meghatározott téli időszak az önkormányzat gazdálkodására is hatással van: míg a fürdő működésében nem kötnek kompromisszumot, a másik önkormányzati cég, a Városgazdálkodás csak a kötelezően ellátandó feladatok átmeneti csökkentésével biztosíthatja fennmaradását.

 

A gazdaságilag nehéz időszak a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. működésében is felelősségteljes döntéseket követel meg, mely során a korábbiakban sikerrel alkalmazott módszerhez folyamodik az önkormányzat – ismertette Baksai Endre Tamás. A polgármester leszögezte: az szóba sem jöhet, hogy bárkit elbocsátsanak, vagy bármilyen helyez előállásával is ne segítenének a most következő átmeneti időszakban.

 

Harkány polgármestere ismertette: a 2013-ban rögzített normatívák a Városgazdálkodás jelenlegi működésének tíz százalékára sem elegendőek, ezért a nem kötelező feladatok csökkentése mellett kellett dönteni. Az átmeneti, leghidegebb hónapokra vonatkozó állapottal elért költségmegtakarítás elengedhetetlen feltétele annak is, hogy biztosított legyen Harkány működése.

 

Az energiaárak és a megnövekvő költségek miatt a következő hónapokra csökkenti állománya létszámát a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. Az embereket hamarosan visszavárják, de tisztában vannak vele, hogy többeknek egy rövidebb időszak is nagyon nehéz kihívást jelent.

 

A Városgazdálkodásnál tevékenykedő 63 fő közül 20 marad korábbi munkakörében, 13 a fürdő kertészetéhez kerül hasonló feladatkörbe, míg harminc személy ideiglenes munkakört tölthet be egy pécsi vállalatnál – jelezte Baksai Endre Tamás.

 

A következő hónapokra vonatkozó döntés legfontosabb szempontja az volt, hogy senkit se hagyjunk az út szélén – fogalmazott a polgármester hozzátéve, minden egyes munkavállalót személyre szabottan irányítanak, mely során nem csak az egyéni problémák megoldásában segédkeznek, hanem az egyénre szabott legkedvezőbb lehetőség kidolgozásában is aktívan közreműködik az önkormányzat apparátusa.

 

Az érintett harminc fő még a héten próbamunkára mehet, de ha valami miatt nem elfogadható számukra a vidéki lehetőség, akár a munkaügyi központtal való, időszakot áthidaló ügyintézést is közvetlen módon segítik a hivatal munkatársai – tette hozzá a polgármester.

 

A február közepéig elkészülő városi költségvetést a kiadások csökkentését hozó tavaszi hónapokban újabb költségvetés-módosítás követ majd, mely után a korábbi dolgozókat természetesen visszavárjuk – mondta Baksai Endre Tamás rámutatva, a járványhelyzet idején a hasonló modellt már sikerrel alkalmazták.