Autósok figyelem, több szempontból is fontos határidő közeleg!

Gazdaság - szerző: HH

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány több mint egymillió járművet érint, közülük akár 120 ezren is válthatnak majd biztosítót. Az idei ajánlatokat ráadásul több minden is alakítja.

 

A biztosítók az előző évhez képest várhatóan 5-10 százalékkal emelik a díjaikat, ezzel az éves átlag személygépkocsik esetében 35-40 ezer forint közötti szinten áll majd be.

 

Január elsejével jellemzően a 2010 előtt vásárolt gépjárművek üzembentartói válthatnak szerződést, ezeknek pedig a háromnegyede a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

 

Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződések esetében már nem a naptári év kezdete, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak. Míg korábban minden autós egységesen január elsején tudott szerződést váltani, azóta csak azok a járművek érintettek ezen a napon, amelyeknek 2010 óta nem változott a tulajdonosa. Az év végén forduló biztosítások aránya évről évre csökken, de még jelenleg is csaknem 1,1 millió gépjármű, köztük mintegy 650 ezer személygépkocsi tartozik ebbe a körbe.

 

A január elsejére meghirdetett díjtarifákban jelentkezhet elsőként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárása, amely megszüntetné a szélsőséges, kárstatisztikával nem igazolható díjakat, és visszafogná a bonus-malus rendszert kiüresítő túlzott károkozói pótdíjakat. Emiatt a biztosítók díjstruktúrája akár jelentősen is átalakulhat, így az idén mindenképpen indokolt összehasonlítani a különböző ajánlatokat.

 

A biztosítók legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki év végi tarifáikat. Az érintett ügyfelek ezt követően tudják majd összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben. A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december elsejéig van lehetőség, az új biztosítás kiválasztásának határideje ugyanakkor december 31-e.