Az adatvédelmi hatóság ellenzi az orwelli világ alapvetését

Belföldi hírek - szerző: HH

Nem tetszik az adatvédelmi hatóságnak az állam központi adatbázisáról szóló elképzelése, mely szerint minden kamera képét egyetlen helyen uralhatnák.

 

A rendelkezésre álló információkból egy központosított, országos kiterjedésű, totális képi megfigyelőrendszer létrehozásának terve rajzolódik ki, amelynek nem lesz az adatkezelés jogszerűségéért felelősségre vonható adatkezelője, ugyanakkor a tervezett szabályozás elnagyolt felhasználású felhatalmazást adna a törvényben kijelölt szervezetek számára – írta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) arra a törvénytervezetre, amivel a kormány egyetlen felügyelet alá vonná az ország összes köztéri és pénzintézeti kamerájának felvételét.

 

Az elképzelés tervezetéből kiderül, hogy 35 ezer kamera képének folyamatos gyűjtése valósulna meg a Kormányzati Adatközpontban, 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat folyamatos kezelése, ami központi szinten 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené, és erre még rájönne a településeknél megjelenő, megsaccolhatatlan összegű további költség is.

 

A NAIH kifogásolta, hogy a kamerák üzemeltetői megszűnnek adatkezelőnek lenni, mivel többé nem rendelkezhetnek a felvételeik megtekintése és törlése felett sem. A felvételeket az 5-8 napos határidő helyett 30 napra lehetne megőrizni – ezt valójában többé senki sem ellenőrizhetné.