Az államháztartás központi alrendszerének első háromhavi hiánya 701,2 milliárd forint

Gazdaság - szerző: GR

A kormány várakozásainak megfelelően alakult a 2014. évi első háromhavi központi költségvetési egyenleg, az államháztartás központi alrendszerének első negyedéves hiánya 701,2 milliárd forint volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

 

Az idei első negyedévben a központi költségvetés 796,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 63,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig közel 31 milliárd forintos szufficittel zártak.

 

A 2013. év első három hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 493,6 milliárd forint volt.

 

Az NGM közleménye szerint a 2013-as és 2014-es év első háromhavi egyenlegének eltérő alakulásában a központi költségvetési szervek kiadásainak, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeinek és kiadásainak eltérései játszottak döntő szerepet.

 

Kiemelik: a kiadások közötti eltérést jelentős részben egyrészt a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, másrészt a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő, volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai magyarázzák. Az uniós programokhoz kapcsolódó bevételek és kiadások időbeni lefutásában is számottevő a különbség.

 

Az NGM közleménye szerint jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszak kiadásait a helyi önkormányzatok támogatásai is. Ez részben az ez évi magasabb előirányzatból, részben a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad.

 

Rámutatnak: rontotta a központi alrendszer egyenlegét az elmúlt év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében idén március végéig kifizetett 68,2 milliárd forinttörlesztési célú támogatás. Ez ugyanakkor javítja az önkormányzati alrendszer egyenlegét. A pénzforgalmi hiány összege a várakozásoknak megfelelően alakult. A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagysága nem időarányos: az év elején a kiadások – a korábbi éveknél nagyobb mértékben – meghaladják a bevételeket. Az államháztartás központi alrendszerének éves pénzforgalmi hiány-előirányzata 984,6 milliárd forint.