Az LMP a baloldali összefogás nyertese?

Belföldi hírek - szerző: GR

A Századvég január végi közvélemény-kutatása szerint az LMP az ellenzéki összefogás legnagyobb nyertese, mivel a párt támogatottsága január végére átlépte a parlamenti bejutási küszöböt. Az MTI-hez eljuttatott kutatás szerint továbbra is stabil a kormánypártok fölénye.  

 

A január 26-28. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérésben a Századvég azt vizsgálta, hogy a baloldali választási összefogás létrejötte mennyiben rendezte át a pártpreferenciákat.  

 

Eszerint a baloldali közös listára jelenleg a választókorúak 20 százaléka szavazna, vagyis a baloldali összefogás alig erősebb közös listával, mintha a pártok külön indulnának az országgyűlési választáson. Érezhető változás ugyanakkor, hogy az LMP támogatottsága több mint egy év után újra elérte a parlamenti bejutási küszöböt. A lakosok 5 százaléka voksolna rájuk. Az ellenzéki átrendeződés ellenére stabilnak mondható a Fidesz-KDNP előnye, továbbra is a felnőtt lakosság 32 százaléka támogatja a kormányzó pártokat. A Jobbik jelenleg 11 százalékon áll a teljes népességen belül, más pártokra a választókorúak 2 százaléka szavazna. 

 

  

 

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága 51 százalék, a baloldali összefogás pedig 28 százalékon áll. Az LMP ebben a közegben is erősödött, 6 százalék voksolna rájuk. A Jobbikra a biztos szavazó pártválasztók 14 százaléka, míg más pártra 1 százalék szavazna.


 

Kismértékben nőtt az MSZP támogatottsága is?  

 

Míg az MSZP és a Fidesz-KDNP támogatottsága kismértékben emelkedett januárban, addig az Együtt-PM és a DK népszerűsége lényegében változatlan; az ellenzéki összefogást alkotó pártok közül négy együttes támogatottsága a pártválasztók körében 35 százalékos – derült ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet közvélemény-kutatási eredményeiből.  

 

A januári kutatási eredményeket összefoglaló közlemény szerint az adatokat január 15. és 22. között vették fel, nem sokkal az öt baloldali ellenzéki párt közös listaállításának 14-ei bejelentése után. Az adatok tükrében az Összefogást alkotó pártok közül az MSZP valamelyest erősödött, míg a másik két parlamenti párt, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció népszerűsége nem változott.  

 

Az MSZP támogatottsága a teljes népességen belül januárban 11 százalékról 14 százalékra, a pártválasztók körében pedig 19 százalékról 23 százalékra emelkedett. Az Együtt-PM népszerűsége a teljes népességre vetítve az előző és a jelenlegi hónapban egyaránt négy százalék, a pártválasztók körében decemberben hét százalék, januárban pedig hat százalék volt. A DK a teljes népességen belül a decemberi négy százalék után három százalékot, a pártválasztók között pedig hét százalék után hat százalékot kapna.   

 

(fotó: Tárki)

 

A januári adatok szerint a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében a decemberi 28 százalék után 29 százalékon áll, a pártválasztók körében pedig a kormánypártok előző havi 47 százalékos támogatottsága januárban 49 százalékos. Az ellenzéki összefogáshoz tartozó MSZP, Együtt-PM és DK együttes támogatottsága a pártválasztók körében januárban 35 százalék (a Magyar Liberális Párt is beletartozik az Összefogásba, ám ezt a pártot az adatközlők nem említették).  

 

Az ezer ember megkérdezésén alapuló, reprezentatív felmérés szerint a Jobbikra a teljes népesség nyolc százaléka szavazott volna decemberben és januárban egyaránt, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 14 százalékon állt a párt. Az LMP támogatottsága a teljes népességen belül három százalékról egy százalékra csökkent, a pártválasztók körében pedig négy százalékról két százalékra esett.

 

A bizonytalanok és nem válaszolók aránya a decemberi 42 százalékról 40 százalékra módosult.